Ipar

Csúcstechnológia az állattelepen

Schneider Electric megoldásokkal tették fenntarthatóbbá és energiahatékonnyá az állattartást

Az írországi fekete Angus szarvasmarhák és a legmodernebb energiamenedzsment rendszerek találkozását hozta a Vill-Korr alapítóinak Tényőn létrehozott állattelepe, ami így nem csak a finom falatok, de az energetikai csúcstechnológia fellegvára is lett. A Magyarországon eddig egyedülálló fejlesztés gyors megvalósítását segítette, hogy a Vill-Korr az egyik első résztvevője a Schneider Electric újonnan indult EcoXpert programjának.

Az vagy, amit megeszel – ez az egyszerű alapigazság volt az egyik mozgatórugója annak, hogy a villamossági tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Vill-Korr alapítói gondoltak egy merészet és állattenyésztésbe kezdtek. Bár a Gasztonyi család tagjai eredetileg egy kisebb léptékű beruházásban gondolkodtak, melynek része volt az állattartás, valamint egy főleg családi igényeket kiszolgáló, kiváló minőségű húst biztosító vágópont, a projekt jócskán túlnőtt az eredeti elképzeléseken. Jelenleg már közel 170, Írországból érkezett fekete Angus szarvasmarha van a gazdaságban és egy profi séfet is felfogadtak, hogy minőségi ételeket állítsanak elő a húsukból, amelyeket forgalmaznak.

A holisztikus gazdálkodás jegyében saját maguk termelik és állítják elő a marhatartáshoz szükséges takarmánymennyiséget is. A mintagazdaság jelenlegi fejlesztésének része az élelmiszerfeldolgozóüzem modernizálása, melyben a hagyományos, kézműves hús- és sajtelőállításra helyezik a fő hangsúlyt. A már meglévő gyümölcsös költséghatékony fenntartása érdekében innovatív öntözéstechnológiai megoldást telepítettek, mely a sokkolástól a gyökérzóna öntözéséig egy lépcsőzetes automatikával ellátott rendszeren keresztül valósul meg, egy 180 méter mély kútról.

Jól mutatja a tulajdonosok innovatív gondolkodását, hogy a farm megtervezésétől fogva kapcsolatban vannak a régió releváns felsőoktatási intézményével a Széchenyi István Egyetemmel. A birtok 2021-ben hivatalosan is a Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar mintagazdaságává vált.

Tényő festői fekvése pedig egy újabb gondolatot is beindított, hiszen akár össze lehetne kötni az új szenvedélyt, az állattartást a régi üzlettel, a cég ugyanis 1990-ben alakult. Ezért egy szálláshelyet is kialakítottak, ahol mintegy 30-40 főt tudnak vendégül látni, és kiváló lehetőséget nyújt a partnerekkel történő jobb megismerkedésre, vagy akár vadászturizmusra, táboroztatásra.

Ez utóbbi fejlesztés is indokolta, hogy a legmodernebb energiamenedzsment megoldásokat is használják a gazdaságban, de természetesen a telepített gépek, elosztók, illetve a 200 kilowatt teljesítményű napelempark adatainak hasznosítása is szerepelt a célok között. A társaság a Schneider Electric EcoStruxure rendszereit választotta, illetve a cég eszközeit használja a telepen. Ezt a döntést a két vállalat több évtizedes múltra visszatekintő szakmai együttműködése mellett az is indokolta, hogy a Vill-Korr tulajdonosai úgy látják, hogy jelenleg a Schneider Electric kínálja a legkomplexebb rendszert a piacon.

Bár a gazdaság kialakítása már lassan négy éve kezdődött, az energiamenedzsment rendszer kapcsán tavaly ősszel indultak meg az egyeztetések a Vill-Korr és a Schneider Electric szakemberei között. A projekt keretében kialakítottak egy rendszert, amely olyan jellegű mérések elvégzésére is alkalmas, ami még ipari környezetben is ritkaságnak számít. A különféle kommunikációs készülékeknek és az EcoStruxure Power Monitoring Expert (PME) energiamenedzsment rendszernek köszönhetően felhasználóbarát, az üzemeltetők számára könnyen elsajátítható felületen keresztül képesek monitorozni és elemezni a villamosenergia-ellátást biztosító berendezések állapot- és környezeti adatait, valamint a technológiai berendezések fogyasztási adatait is.

A Vill-Korr az egyik első résztvevője a Schneider Electric újonnan indult EcoXpert programjának.

A Gasztonyi család gazdaságában kialakított rendszer alkalmas arra is, hogy a Schneider Electric tanácsadói szoftverei közül az EcoStruxure Power Advisor (PA) platformmal kommunikáljon. Ez biztosítja a család és az üzemeltetési csapat számára a folyamatos műszaki tanácsadást a Schneider Electric szakemberei által kiértékelt PA elemzéseken keresztül, ezáltal tudják az állattelep és a szálloda működését biztosító hálózatot optimalizálni.

A tavaly őszi rajtot követően az energiamenedzsment rendszer már el is készült, jelenleg az éles beüzemelésen dolgoznak a szakemberek. A rövid fejlesztési idő annak is köszönhető, hogy a Vill-Korr egyike azon első cégeknek, amelyek részt vesznek a Schneider Electric EcoXpert Digital Panel Badge programjában. A minősítést megszerző cégek szakemberei a projektek során a berendezések elkészítése és telepítése mellett a Schneider Electric által fejlesztett nyílt, felhőalapú IoT platform, az EcoStruxure okosmegoldásainak telepítését, üzembe helyezését és karbantartását is képesek elvégezni.

A fejlesztés eredményeként olyan információk állnak rendelkezésre a tényői gazdaságról, amelyek lehetővé teszik annak energiahatékony működtetését, nagy lépést téve a fenntartható állattartás irányába. A kiépített rendszer a beruházók elképzelései szerint referenciaként is szolgálhat és abban bíznak, hogy idővel más hazai állattartó telepek, vagy gazdálkodók is felismerik a benne rejlő lehetőségeket.

www.se.com/hu/hu/

Friss