Ipar

Beszkenneli a gyárait a BMW, hogy könnyebb legyen megépíteni a debrecenit

A BMW 2020 novemberében kezdett neki a gyárak beltéri és kültéri lézeres szkenneléséhez.

A BMW Group azt tervezi, hogy 2023-ra minden egyes járműgyárát beszkenneli. Michele Melchiorre, a cég tervezési és üzemépítési vezetője szerint a 3D-s lézeres szkennelés lehetőséget ad a jövőben arra, hogy hatékonyan tervezzék meg az épülő, illetve hatékonyan alakítsák át a meglévő komplexumokat.

A vállalat közleménye szerint a cél, hogy a tervezési és a kivitelezési folyamat 100 százalékban nyomonkövethető és áttekinthető legyen a virtuális térben. Ennek köszönhetően már a gyártástervezés korai szakaszában integrálni lehet a virtuális termékeket a gyárba. Mindez csökkenti a tervezési időt és a beruházás költségeit, ugyanakkor biztosítja a majdani folyamat hatékonyságát.

A cég az Nvidia Omniverse nevű platformját használja mindehhez, a képeket pedig a NavVis nevű vállalat készíti. Ennek köszönhetően a tervezők virtuálisan járhatják be a BMW bármelyik gyárát, összehasonlíthatják azokat, így pedig a legjobb megoldást választhatják a további tervezéshez. Melchiorre szerint

„ez a megoldás jelenti a debreceni BMW-gyár tervezésének és fejlesztésének alapját.”

Ennek köszönhetően már három évvel a tényleges termelés előtt szimulálhatják a készülő üzem alapfeladatait.

2020 novembere óta már 4 millió beltéri, valamint 9 millió kültéri négyzetméternyi területet olvastak be a hordozható szkenner, valamint a drónok segítségével. A tervek szerint 2023 tavaszára már a mexikói és a dél-afrikai gyárakat is digitalizálni fogják.

Forrás: HVG

Friss