Ipar

Robotok segítségével épült Kína legújabb rekord-hídja

(Nyitókép: az SLJ900/32 típusú építőrobot egy 2015-ös felvételen Kínában. Forrás: YouTube / PhyXs Vision)

A Licsecsiang-híd a világ leghosszabb, egypilléres függőhídja.

Egyedülálló hidat épített Kína, amin már a terheléses teszteket is sikerült elvégezni – számolt be róla a South China Morning Post. A teszt július 11-én kezdődött és összesen nyolc napon át tartott, amely során megpakolt teherautók közlekedtek oda-vissza a Jünnan tartományban található Lucsecsiang-hídon.

„A híd különlegessége, hogy ez a világ leghosszabb, egyetlen pillérre támaszkodó függőhídja.”

Az építményt ugyanis úgy tervezték meg, hogy az egyik oldalon a pillér, a másik oldalon pedig a hegyoldal tartja meg azt.

A 800 méter hosszú szerkezetet azért készítették el, hogy javítsák a kapcsolatot Kína és Délkelet-Ázsia között. Ez drasztikusan javítja az utazási időt Jühszi és Csuhsziung települések között: az eddigi másfél óra helyett mindösszesen két perc lesz eljutni egyik várostól a másikig.

Az autósok egyenesen egy alagútból hajthatnak fel a 300 méter magasan lévő hídra, ahol legfeljebb 160 km/h sebességgel közlekedhetnek.

A híd építése még 2019-ben kezdődött, az építőrobotoknak köszönhetően pedig alig 3 év leforgása alatt végeztek vele. A robot munkáját nagyjából így kell elképzelni.

Forrás: HVG

Friss