Ipar

Rekordidős IT leválás az áramkereskedő piacon

Az energiapiac bonyolult, adatkapcsolatokra épülő digitális világában egy új vállalatirányítási rendszer kialakítása iparági tudást és évtizedes tapasztalatot követel meg. 

Az időtényező azonban korábban soha nem volt annyira fontos, mint most. A piacon több mint 20 éve működő ERP Consulting most záródott projektje viszont bizonyítékul szolgál arra, hogy akár 12 hónap alatt, a nulláról indítva elérhető egy komplex áramkereskedői SAP bevezetés. A cég az E.ON magyar versenypiaci elektromos áram üzletágát felvásárló, spanyol székhelyű, ma már 9 országban jelen levő Audax vállalatcsoport számára hozta létre a működéséhez elengedhetetlen rendszert. A kialakított architektúra, hazánk első, felhőben futó SAP S4/HANA IS-U  alapú megoldása.

Az időnyomás és a sikeres projekt nem feltétlenül járnak kéz a kézben, főleg komplex informatikai rendszerek bevezetése esetében. Az ERP Consulting munkatársainak azonban nem volt választása. Megbízójuk, az Audax olyan rendszer kiépítést kérte tőlük, ami megfelel az összetett tevékenységüknek, leköveti a hazai árampiaci szabályokat és kezeli a versenypiaci tarifákat. Magyarán ki kellett találniuk a hazai árampiacra frissen belépő Audax Renewables jövőbe mutató és a cég egyre bővülő üzleti folyamatait kiszolgálni képes „tévedhetetlen” informatikai rendszerét, a semmiből, a lehető legrövidebb idő alatt.

„A projektben SAP S/4HANA core, CRM és IS-U modulokat vezettünk be. Életre hívtunk ügyfélszolgálati és portál funkciókat, megvalósítottuk a külső rendszerek integrációját, illetve többévnyi adatot migráltunk át a régi rendszerekből. A projekt nemcsak a hazai, de a nemzetközi Audax életében is újdonságnak számított. Ez volt a vállalatcsoport első sikeres SAP bevezetése is.”

– monda Gyimesi Áron, az ERP Consulting key account menedzsere.

A szakember hozzátette, hogy a rengeteg kihívás ellenére nagy segítségükre volt a munkájukban a saját fejlesztésű, előkonfigurált Utility Template rendszerük. Ez a közműcégeknél tesztelt, a funkcionalitása és a magyar jogszabályokat szorosan lekövető felépítése révén jelentősen felgyorsította a vállalatirányítási rendszer bevezetését. Agilissá, dinamikussá tette a projekt végrehajtását, ami a megkezdésétől számított 1 év elteltével, szinte hiba nélkül indult el százezres ügyfélkört hatékonyan és gyorsan kezelő megoldásként. Ezzel az Audax lett az első, a saját informatikai útját járó, sikeres leválást megvalósító vállalat az átalakuló piacon.

Friss