Ipar

A HSM Kft. orvosi sebészeti eszköz fejlesztései

A HSM Automatika Kft. 2005 évben alakult, fő tevékenysége lézeres, robotos célrendszerek és egyedi technológiák fejlesztése, berendezések építése, automatizálási feladatok megoldása.

HSM Automatika Kft. több K+F projektet valósított meg, kooperációt folytatott a Miskolci és a Budapesti Műszaki Egyetemmel precíziós, 3D lézeres és nagynyomású vizes megmunkálási technológiák fejlesztése, készlettároló-kiadó automata berendezés fejlesztése területén.

HSM Kft. orvosi sebészeti eszköz fejlesztés részeként a Lasram Engineering Kft.-vel együttműködve sebészeti lézer és műtéti mikroszkóp speciális összekötését, optikai és informatikai csatlakozását oldotta meg. A mikroszkópra illesztett mikromanipulátor egység kézi és automatizált sugármozgatást tesz lehetővé. Az új lézermikroszkóp lehetőséget teremt távoli műtétek precíz végzésére, a kifejlesztett illesztő megoldások laparoszkópos műtéteknél is használhatóak.

Az egyre nagyobb jelentőségű laparoszkópos és mikroműtétek esetén jobb lézerparaméterekkel, a kisfoltú optikai rendszernek köszönhetően “kisebb késsel” operálhat az orvos. A beavatkozás pontosságát növeli a mikroszkópi kép monitoros követésének lehetősége. A rendszerbe épített scanner egység kéttengelyes sugáreltérítő megoldása programozható és távolról irányítható sugármozgatást biztosít. A megoldás műtéti alkalmazása főleg a fül-orr-gégészet és a nőgyógyászat területén kezdődött, de a későbbiekben más lézersebészeti alkalmazásoknál is használható lesz.

A Lasram és HSM optikai, informatikai fejlesztési eredményeinek együttes felhasználása lehetőséget biztosít sebészeti robotok lézerlaparoszkópos alkalmazására is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss