Ipar

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak.

Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.

A budapesti tőzsde Xtend kategóriájában jegyzett Gloster Infokommunikációs Nyrt. 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt az “Audi Innovation Award” díjas G-plus Consulting GmbH-ban. A megállapodásnak köszönhetően egy új típusú tudásexport indul el a német autóipar és a hazai IT ökoszisztéma szereplői között: azzal, hogy Gloster kötelékbe került a G-plus, magyar tulajdonú, német irodával rendelkező szoftveripari partnere lett a legnagyobb német gyártóknak. A két cég közötti kapcsolat nem a semmiből jött, a felvásárlás az olajozott együttműködés eredménye: 2022. júniusában a Gloster a G-plus-on keresztül nyerte el a német Audi gyártáshoz kapcsolódó riporting rendszerének megújítási projektjét 700.000 EUR értékben.

Az akvizíció hosszútávú célja, hogy a Gloster 2025-ös stratégiájának megfelelően (nem csak autóipari) szoftverfejlesztési szakértőként kiterjedt jelenléttel, saját értékesítési irodákkal, helyi és magyar alkalmazottakkal legyen jelen a DAH régióban (Németország, Ausztria, Svájc). A hazai IT cégnek ugyan ez az első külföldi irodája, de árbevételét tekintve már most jelentős részben nemzetközi megrendelésekre támaszkodik: 2022. első félévében a teljes cégcsoport árbevételének közel 30 százaléka már külföldről származott. Jelen akvizícióval egy lépéssel közelebb került a Gloster a 2025-re kitűzött 40 százalékos export arány eléréséhez.

„Óriási lépés ez a német autógyártókkal történő együttműködésben: azzal, hogy a Gloster kinyitotta a kaput a szoftverfejlesztés előtt, hosszú távon a széles értelemben vett hazai IT iparágra is hatással lehet. És persze óriási büszkeség ez a cégünk életében: mostantól saját német leányvállalatunkkal szállhatunk versenybe a csúcsminőségű szoftverfejlesztési megbízásokért. Ez az első határokon átívelő lépés azon az úton, aminek eredményeként meg fogjuk mutatni a világnak, hogy a Gloster sztori az új magyar IT világsiker!”

– mondta el Szekeres Viktor a Gloster igazgatóságának elnöke az tranzakció kapcsán.

A német cég Gloster GmbH néven folytatja tevékenységét, vezetője Sárközi Zoltán a Gloster Nemzetközi Szoftverfejlesztési Üzletágának vezetője lesz. Sárközi Zoltán több, mint 10 évet töltött a német autóiparban technológiai beszállítóként, felsőfokon beszél németül. Hazatérve alapította meg a 2021 óta szintén a Glosterhez tartozó Minero IT Hungary Kft.-t, hogy itthon is kamatoztatni tudja Németországban szerzett tapasztalatait.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss