Ipar

Weller forrasztóhuzalok használatának előnyei

Csökkentse az új forrasztócsúcsokra szánt költségeket kiváló minőségű forrasztóón használatával. A Weller forrasztóhuzalok sorozata csúcsminőségű ötvözeteket kínál, amelyek minden bizonnyal megfelelnek az Ön elvárásainak.

A Weller csúcsminőségű forrasztóberendezéseket és tartozékokat gyárt. A közelmúltban saját márkás forrasztóhuzal-sorozatot is forgalomba hozott WSW néven. Minőségüknek köszönhetően nagy népszerűségre tettek szert, a gyártó pedig erre alapozva jelentősen kibővítette a kínálatot, ami az ötvözet és a folyasztószer változatait, a forrasztóhuzal átmérőjét, valamint a csomagolást érinti. A legkiemelkedőbb újdonság az „SCN” (SnCuNi) modern ötvözetből készült forrasztóhuzal. Magas hőmérsékleten rendkívül ellenálló az oxidációval szemben, aminek köszönhetően a kötések kifogástalan külsővel és elektromechanikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

A WELLER FORRASZTÓHUZALOK ELŐNYEI A HAGYOMÁNYOS FORRASZTÓÓNOKKAL SZEMBEN:

  • a forraszcsúcsok meghosszabbított élettartama
  • homogén mag folyasztószerrel
  • jelentősen csökkentett fröccsenés
  • a legjobb minőségű alapanyag
  • típusok és változatok széles kínálata (ötvözet, huzalátmérő, folyasztószer)

A FORRASZANYAG TULAJDONSÁGAINAK HATÁSA A KELETKEZŐ KÖTÉSEKRE ÉS FORRASZTÓCSÚCSOK ÉLETTARTAMÁRA

A forrasztóhuzalok, más néven forrasztóanyag, ón, valamint ólmozott és ólommentes forrasztóanyag általában különféle mikro ötvöző adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek összetétele általában a gyártó „know-how”-ja, és nem hozzák nyilvánosságra.

Az azonban, hogy a különböző forraszanyagok tulajdonságai között észrevehető különbségek vannak, kevésbé ismert. Szélsőséges esetekben egy gyengébb minőségű (kevésbé optimalizált) forraszanyag akár felére csökkentheti a csúcsok élettartamát. Akorábbi, Több mint 100 új aktív forrasztócsúcs bármilyen forrasztás kialakításához cikk áttekintést nyújt a Weller aktív fűtött csúcsokról, amelyek alkalmasak mikroszkopikus munkákra, vagy akár hűtőbordák és LED-ek alumínium alapú PCB-re forrasztására.

Az SOS electronic termékszakértője, Martin Brestovič, így vélekedik a témával kapcsolatban:

„A jó minőségű forraszanyag nem csak arról ismerhető fel, hogy jó minőségű kötéseket lehet vele kialakítani, hanem arról is, hogy meghosszabbítja a forrasztócsúcsok élettartamát. Vagyis az olvadt forraszanyag (ötvözet) a használt folyasztószerrel együtt bizonyos mértékig mindig agresszív, és lassan, de biztosan koptatja a forrasztócsúcsot. Műszakilag is, de főleg kémiailag.“

A következő szempont a forrasztóhuzalban lévő fluxus homogenitása. Ideális esetben a fluxus egyenletesen oszlik el a teljes hosszon. Bár a forrasztóhuzalok gyártói maximális minőségére törekednek, előfordul, hogy a huzalmagban lévő fluxusban inhomogenitások jelennek meg, ami a forrasztott kötések minőségének egyenetlenségét okozhatja. A kézi forrasztás során leggyakrabban felmerülő kérdésekre és nehézségekre a Gyakorlati tanácsok a minőségi és hatékony kézi forrasztáshoz című cikkben kaphat választ.

A WELLER WSW SOROZATÚ FORRASZTÓHUZALOK ELŐNYEI ÉS JELLEMZŐI

A Weller WSW sorozatú forrasztóhuzalok minden eddig említett nehézségre megoldást kínálnak. A gyártó mindenekelőtt garantálja a folyasztószer homogenitását a magban. A mikro repedések és egyenetlenségek nélküli, folyasztószeres, száz százalékig egynemű mag biztosítja a szabályos huzalolvadást és a problémamentes használatot, például automata huzaladagolóknál.

Nagy előnye a jelentősen csökkentett fröccsenés is, amely biztosítja a hatékony és tiszta munkavégzést, valamint a kiindulási alapanyagok legmagasabb minőségét, azaz a nagy tisztaságú alapanyagokat, hiszen azok az első olvasztásból származnak.

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a WSW sorozat összes forrasztóhuzal típusa megfelel a „no clean“ forrasztás követelményeinek. Forrasztás után nem szükséges letisztítani a visszamaradt anyagokat a PCB-ről.

A Weller WSW forrasztóhuzalok gyakori jellemzői közé tartozik még a csökkentett Fe-maratás, ami megnöveli a csúcs élettartamát és akár 70%-kal csökkenti a kopását, valamint a lehetséges magas forrasztási hőmérséklet és nagyon gyors nedvesedés még kihívást jelentő felületeken is, például enyhén szennyezett és oxidált anyagokon (különösen az M1 osztályú folyasztószeres változatoknál).

A WSW SOROZATÚ FORRASZTÓHUZALOK ÖT TÍPUSÁNAK ÁTTEKINTÉSE

  1. WSW SAC M1
  2. WSW SAC L0
  3. WSW SC M1
  4. WSW SC L0
  5. WSW SCN M1
  • SAC ezüstöt tartalmazó ötvözetet jelöl, az az ón + ezüst + réz.
  • Az SC gazdaságosabb ötvözetet jelöl ezüst nélkül, azaz ón + réz.
  • Az SCN modern SCN ötvözetre utal, az az ón + réz + nikkel.
  • Az M1 a halogenideket tartalmazó, közepesen aktív folyasztószerrel rendelkező változatokra vonatkozik, amely nem mindig ideális forraszthatóságú felületekre is alkalmas.
  • Az L0 változat alacsonyabb aktivitású és halogenidmentes fluxusú változatokat jelöl. Még a legérzékenyebb felületeken is biztonságos, és a korrózió szempontjából magas fokú biztonság jellemzi.

A WSW SOROZATÚ WELLER FORRASZTÓHUZALOK JELLEMZŐI

A táblázat a WSW Weller sorozatú forrasztóhuzalok elérhető típusainak és változatainak jellemzőit foglalja magába. Valamennyi típus a „no clean“ osztályba tartozik.

Tekintse meg a videót a Weller forrasztóhuzalok használatáról:

Kérdéseire szakmai válaszokat kaphat az SOS electronic csapatától az info@soselectronic.hu címen.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss