Ipar

A légmegszakítók legújabb generációja Magyarországon

Hazánkban is kapható a Siemens vezeték nélküli funkciókkal ellátott 3WA légmegszakítója.

A Siemens az új 3WA sorozatával frissíti a Sentron légmegszakítók portfólióját. A már Magyarországon is elérhető újgenerációs légmegszakítók a kisfeszültségű kapcsolószekrények központi elemeként megbízhatóan védik az épületek, infrastruktúrák és ipari létesítmények elektromos berendezéseit a rövidzárlatok, a földzárlatok vagy a túlterhelési hibák okozta károktól.

Ugyanakkor az új 3WA megszakítók megfelelnek az összes kisfeszültségű energiaelosztási követelménynek a digitális környezetekben. Támogatják a szoftveralapú tervezést és kivitelezést, a digitális tesztelést és felügyeletet, valamint az automatizálási és IoT-rendszerekbe való zökkenőmentes integrációt. A frissítések most először teljes mértékben digitálisan végezhetők el: a felhasználók egyszerűen letöltik az új funkciókat az internetről, és egy alkalmazás segítségével hozzáadják azokat az eszközhöz.

A Siemens megszakítókat 30 000 működési ciklusra tervezték, miközben évente csak egy ellenőrzést igényelnek. A 100 évet meghaladó potenciális élettartam mellett a gyakorlati élettartamuk átlagosan körülbelül 10 év.

Ha a technológiai követelmények megváltoznak, a Sentron powerconfig üzembe helyező szoftver és egy USB- vagy kommunikációs port segítségével könnyen hozzá lehet adni új funkciókat a 3WA légmegszakítókba szerelt elektronikus kioldóegységhez (ETU600). A funkciók online elérhetők, és a Siemens folyamatosan bővíti őket. A funkciók bővíthetőségének köszönhetően a felhasználók beruházásai magasszintű védelemben részesülnek.

With the new 3WA series, Siemens Smart Infrastructure is updating its Sentron portfolio of air circuit breakers. As a core element of low-voltage switchboards, they reliably protect electrical installations in buildings, infrastructures and industrial facilities from damage caused by short circuits, ground faults or overload faults. At the same time, the new 3WA circuit breakers meet all low-voltage power distribution requirements in digital environments. They support software-based planning and engineering, digital testing and monitoring, and seamless integration in automation and IoT systems. For the first time, upgrades can be completed 100 percent digitally. Users simply download new features from the Internet and add them using an app.

Nagyfokú megbízhatóság az elosztott energiarendszerekben

Napjainkban a világszerte megtermelt energia egyharmada megújuló forrásokból származik. A szél- és napenergia természeténél fogva ingadozást okozhat a hálózati feszültségben, ami viszont költséges meghibásodásokhoz vezethet az ipari létesítmények és az épületek üzemeltetésben. A European Power Quality Survey Report szerint a berendezések nem tervezett leállásainak 30-40 százaléka a nem megfelelő minőségű áramellátásra vezethető vissza. Az új 3WA megszakítók akár 10 százalékos feszültségingadozást is képesek kezelni, megbízhatóan megelőzve a téves kioldásokat és meghibásodásokat.

Aktív hálózati résztvevőként az infrastruktúra és az ipari rendszerek saját energiát termelnek, tárolnak és használnak fel, illetve táplálnak be a hálózatba. Ehhez olyan technológiára van szükség, amely kezeli a kétirányú energiaáramlást. A 3WA légmegszakítók mostantól képesek védelmi algoritmusaikat automatikusan a tényleges áramlási irányhoz igazítani, így maximalizálva az intelligens hálózat fogyasztóinak nyújtott védelmet.

Végponttól végpontig tartó digitális életciklus

Az egyszerű és hibamentes tervezés érdekében az ún. CAx-adatok felhasználhatók a 3WA légmegszakítók digitális ikreinek létrehozásához. A paraméterezéshez az intuitív powerconfig szoftver szolgál. A kapcsolódó alkalmazáshoz hasonlóan a powerconfig szoftver is lehetővé teszi az összes kapcsoló aktuális érintkezőállapotainak és érzékelőinek távfelügyeletét, és ezáltal a korai hibafelismerést. Az integrált kommunikációs és mérési funkciók rögzítik az energiaadatokat, és továbbítják azokat az automatizálási és felhőalapú energiagazdálkodási platformokra, valamint a középfeszültségű rendszerekre. A Switched Ethernet funkció lehetővé teszi több kommunikációs protokoll, például a Profinet és a Modbus TCP egyidejű használatát, így a felhasználók kihasználhatják a gyors és hatékony adatátvitel által nyújtott előnyöket.

A 3WA légmegszakítók három méretben, 630 és 6300A közötti névleges áramértékkel kaphatók váltakozó áramú alkalmazásokhoz, valamint egy méretben, 1000, 2000 és 4000 A névleges áramértékkel egyenáramú alkalmazásokhoz.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss