Ipar

Sokoldalú, profi eszközök barkácsolóknak

Képek forrása: Freepik

A barkácsolás van akinek a vérében van, meg egyébként is nagyapjától tanulta. És van, aki felnőtt fejjel kap kedvet hozzá, hogy minél több mindent önállóan megcsináljon. Kezdő barkácsolóként vagy otthonfelújítóként nem biztos, hogy rögtön vagyonokat akarunk ölni egy komoly szerszámparkba, ezért érdemes olyan eszközöket vásárolni, amelyek több funkciót is el tudnak látni. Jelen cikkben három ilyen multifunkcionális szerszámot mutatunk be!

1.   Orrfűrész

Az orrfűrész az egyik leghasznosabb fűrésztípus. Egy olyan elektromos fűrészt kell elképzelni, amelyben a tokmányba fogott fűrészlap előre-hátra mozog, nekünk csak némi nyomóerőt kell kifejteni a vágáshoz.

Az orrfűrész egy sokoldalú szerszám, ugyanis a különféle orrfűrészlapokkal számos anyagot elvághatunk a fától kezdve a fémen át a betonig. Az orrfűrész előnye, hogy olyan helyekre is beférünk vele, amelyekre kézifűrésszel csak bajosan. A kerti munkákban is nagy segítségünkre lehet: a magasabban fekvő faágak könnyebben és biztonságosabban levághatók, mint egy nehezebb motorfűrésszel vagy egy lendületes mozdulatokat igénylő kézi fűrésszel. Egy szó mint száz: a kerítésépítéstől kezdve a fémcsövek vágásán át a kertápolásig, egy jó minőségű orrfűrész mindig jól jön!

2.   Fúrócsavarozó

A fúrócsavarozó és a hozzá tartozó fúrószár- és bitkészlet szintén minden magára valamit is adó szerszámkészletben alapdarab. Egyszerre két nagyon fontos feladatban is segít: különböző anyagokban furatokat készíthetünk vele, illetve segít a csavarok ki- és behajtásában. Míg ez utóbbi feladatot kézi csavarhúzóval magunk is elvégezhetjük, valljuk be, jóval könnyebb és gyorsabb fogni egy fúrócsavarozót, mint vízhólyagot varázsolni a tenyerünkre a sok csavarbehajtással.

A különböző fúrószárakkal pedig a falaktól kezdve a fa és műanyag munkadarabokon át lényegében bármibe készíthetünk furatokat. Egyedül arra kell figyelni, hogy mindig a megfelelő fúrószárat használjuk, illetve tartsuk tiszteletben az eszköz határait, tehát Ytong téglát ne akarjunk fúrni vele, ahhoz egy fúrókalapácsra lesz szükségünk.

3.   Sarokcsiszoló

A sarokcsiszoló, leánykori nevén flex szintén a multifunkcionalitás iskolapéldája. A különféle korongokkal számos otthoni feladatot elvégezhetünk: vághatunk fémet, fát, követ (csempe, beton) és fém csiszolását is elvégezhetjük. Tehát akár egy féltéglára van szükségünk az építkezéskor, akár a hegesztés során keletkezett varratot akarjuk megtisztítani a ráégett salakanyagoktól, egy megbízható flexszel csak a megfelelő csiszolókorongot kell felhelyeznünk, és mehet is a menet!

A korong kiválasztásakor mindig tartsuk be a gyártó ajánlásait! Kemény anyagokhoz például lehet, hogy egy gyémánt vágókorong lesz az ideális választás, de a csempevágástól kezdve a fémek polírozásáig mindenre megtalálhatjuk a specifikusan erre tervezett korongot. A flex használata során a biztonságra különösképp ügyeljünk, mert az iszonyatos sebességgel forgó korong, illetve az általa levegőbe repített szilánkok és forró fémdarabok komoly sérüléseket tudnak okozni. Húzzunk tehát munkavédelmi ruházatot, és a munkavédelmi szemüveget is vegyük fel!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss