Ipar

Nagyobb termelékenység prediktív karbantartással

Gyártási adatok – Egyre többen fordulnak hozzánk, hogy adatokat nyerjenek ki termelő gépeikből, eszközeikből.

A rugalmasabb termelés, a nagyobb termelékenység és az új üzleti modellek kialakítása ma már mind lehetségesek a digitális megoldásoknak köszönhetően. – kezdi Kéri Tamás, a Siemens Zrt. Digital Enterprise Services ipari automatizálásért és digitalizációs fejlesztésért felelős operatív vezetője.

Amikor a szervizmérnökeinket egy gépálláshoz, meghibásodáshoz kihívják, a legelső kérdés amire választ adunk a meglévő adatok alapján, hogy: „Mi történt?”. A hibakeresés, diagnosztika segítségével derül ki, hogy miért történt a gépállás. A nem tervezett állásidők jelentősen lerövidíthetőek, ha pontosan meg lehet mondani, hogy mikor fog legközelebb bekövetkezni ez a hiba – ezt hívják prediktív karbantartásnak. Természetesen az ilyen jellegű transzparencia nem csak a karbantartásnak, hanem a menedzsmentnek és a termelésnek is rendkívül hasznos.

MM: Hogyan vágjon bele egy cég gépei adatainak kinyeréséhez?

K.T.: Ahhoz, hogy ügyfeleink számára legmegfelelőbb megoldást tudjuk kínálni, egy előzetes ún. „DigiCheck” felmérést szoktunk végezni. Itt olyan kérdésekre keresünk választ, mint például: Van-e már valamilyen szintű adatgyűjtés? Hány eszköz vonható be az adatgyűjtésbe? Az adott eszközök hálózatba vannak-e kötve? Azt is fontos meghatározni, hogy pontosan milyen adatokra van szükség? Ezek után látjuk azt, hogy az általunk kínált megoldások közül melyik lesz az adott cégre a legalkalmasabb. Ez lehet például a Siemens által fejlesztett ConditionMonitoring.

MM: Milyen lehetőségek vannak az adatok gyűjtésére?

K.T.: Az adatok gyűjtésére szintén sok megoldás létezik, az általunk leggyakrabban használt az ún. Brownfield Connector (BFC). A BFC lehetővé teszi az adatok gyűjtését és integrálását bármilyen forrásból – legyenek ezek érzékelők, aktuátorok, vezérlők, adatbázisok stb. – bármilyen célrendszerbe, mint például Industrial Edge, MindSphere felhő infrastruktúra ipari alkalmazásokhoz, AWS- Amazon Cloud vagy Azure – Microsoft Cloud. Ezzel az eszköztárral szinte bármit bármivel összekapcsolhatunk. Ugyanis BFC-vel nem csak Siemens gyártmányú ipari eszközökhöz tudunk csatlakozni, hanem harmadik fél termékeihez is. Ez óriási előny, hiszen ritka a homogén eszközpark, főleg a régebbi gyáraknál.

Ha a szükséges adatokat gyűjtjük, és rendelkezésre állnak, azokat ki is kell értékelni és értelmezhető formában meg kell jeleníteni. Ahogy a BFC, a ConditionMonitoring is teljesen személyre szabható. Megjeleníthetők a termelési adatok valós időben a gyors beavatkozás érdekében, OEE, ciklusidők, hibaüzenetek, gépállapotok, jelenleg futó munkaprogramok stb. tableten, okosórán vagy telefonon.

MM: Milyen referenciákat említhetünk?

K.T.: A külföldi referenciáink közül egy autóipari céget emelnék ki, ahol 102 öntő és szerszámgépet csatlakoztattak a rendszerükhöz a BFC segítségével. Egy másik hasonlóan autóipari beszállítónál cégnél szintén 74 gépet csatlakoztattak a meglévő MES rendszerbe, és ezt egészítették ki a saját fejlesztésükkel. 

Hazai referenciáink között: a nyugati országrészben lévő partnerünknél működő SIMATECH PRO megoldásunkkal 7 szerszámgép és egy komplett kovácsoló sorról gyűjtjük az adatokat, ahol a régi és az új megmunkáló gépek egységesen csatlakoznak a monitoring rendszerhez. Budapest környékén lévő partnerünknél a SIMATECH PRO energiamérési moduljával 130 szerszámgép mérését végezzük. A BFC rendszerét is sikeresen alkalmazzuk egy balatoni partnerünknél, ahol ennek a megoldásnak a segítségével első körben 30 szerszámgépet kapcsolunk össze a meglévő MES rendszerükkel.

https://www.siemens.com/hu/hu/termekek/industry/simatech-pro.html


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss