Ipar

Tanul, tanít, tanulni enged a mesterséges intelligencia!?

Műhelykonferenciát szerveztek a felsőoktatás és a mesterséges intelligencia (MI) viszonyának aktuális kérdéseiről.

A ChatGPT megjelenése mindenki számára elérhetővé tette az OpenAI megoldások használatát. A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. által megvalósított Műhelykonferencia a felsőoktatás és a mesterséges intelligencia (MI) viszonyának aktuális kérdéseiről című rendezvényen szakértők a technológia felsőoktatásban való hasznos alkalmazhatóságát, illetve a visszaélések lehetőségét vizsgálták. A 2023. május 18-án nagy érdeklődés mellett lezajlott eseményen a felsőoktatási intézmények oktatási vezetői és az oktatás-technológia szakértői a FALK1 Rendezvényközpontban tanácskoztak. A Műhelykonferenciát dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.

A magyar egyetemi kutatásokban alkalmazható Mesterséges Intelligencia megoldások megismerésére, valamint a visszaélések, plágium ügyek előzetes elkerülése érdekében hívott életre szakmai konferenciát a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft., a TechEd Hungary Zrt. és a Mesterséges Intelligencia Koalíció. Műhelykonferencia a felsőoktatás és a mesterséges intelligencia (MI) viszonyának aktuális kérdéseiről címmel.

Az eseményen a terület szakértői részletesen ismertették a felsőoktatási szektort érintő kihívásokat, illetve mindezek mellett tudományterületi esettanulmányokkal hívták fel a figyelmet technológiában rejlő lehetőségekre és veszélyekre, azok elhárítására alkalmas módszerekre.

Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára nyitóbeszédjében kiemelte, hogy „az elkövetkezendő időszakban törekednünk kell arra, hogy a jövő egyetemeit az Universitas szellemében gondoljuk újra, ahol az oktató mentorként, a hallgató egyre inkább alkotóként szerepel. Kettejük interakciója új, tudásgazdagító, innovatív jövőképet eredményezhet a felsőoktatás számára.  

Dr. Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Kft. ügyvezetője összefoglalta a Mesterséges Intelligencia térnyerésére és aktuális helyzetére vonatkozó megfontolásokat, amelynek értelmében többek között hangsúlyozta a közös gondolkodás, a tanári jelenlét, a campus élmény felértékelődését.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke MI jelentősége a tudásiparban címmel tartott szakmai előadásában első sorban a technológia térnyerése mögött álló okokról beszélt, illetve kiemelte, hogy a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció szakmai platformot biztosít az üzleti, kutatói, egyetemi és kormányzati szféra képviselői számára az MI területén.

Az AI széleskörű elterjedése miatt minden szektornak (köztük az oktatásnak is) fel kell készülnie a közelgő társadalmi és gazdasági változásokra. A következő évtizedben az MI és az automatizáció terjedése várhatóan az összes jelenlegi hazai álláshely közel negyedét fogja érinteni – ilyen mértékű változásra társadalmi szinten összehangoltan kell tudnunk felkészülni.

A következő évtizedekben az analitikus és a kreatív gondolkodás a legfontosabb készségek lesznek a munkaerőpiacon. Humán és műszaki kihívások egyaránt jellemezni fogják a következő időszakot, ennek megfelelően a felsőoktatási szektor érdeke is, hogy még a munkaerőpiacra való kikerülés előtt rendszerszinten készítsék fel a hallgatókat az MI lehetőségeire és kihívásaira.

A Műhelykonferencia közel száz résztvevője mindezek mellett magas színvonalú előadások keretében tájékozódhatott a ChatGPT jelenlegi állapotáról, a Mesterséges Intelligencia és a társadalomtudományok kapcsolatáról, az AI alkotói tevékenységéről és a szellemi alkotások jogi kérdéseiről.

Figyelemmel a Mesterséges Intelligencia és az un. tudásipar dinamikusan fejlődő viszonyára a szervezők szándéka szerint rendszeresen tartanak majd ilyen eszmecséreket, ahol a jó gyakorlatok nyomán ajánlások és szabályozási javaslatok is születhetnek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss