Ipar

Fenntarthatóbb növénytermesztés robotokkal

Egy cseh mintafarmon betanított robotok segítik a munkát.

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.

Robotizált epertermelés

Az eper útja az üvegházakban elvetett apró magtól a boltok polcára feltett édes gyümölcsig hosszú, és rengeteg kézi munkát igényel. Vagy legalábbis igényelt – a Brno melletti Ráječek-farmon is. Ebben a cseh gazdaságban az eper termesztését és betakarítását kétféle robottal teszik modernebbé. A Fravebot (Fruit and Vegetable Robot) Scout a növények egészségi állapotát és érettségét ellenőrzi, míg a Fravebot Harvestor a gyümölcs szüretelésére alkalmas.

A Ráječek-farm így lényegében egy modern epertermesztő gazdasággá vált, amelynek digitális ikerpárját létrehozták a virtuális környezetben (Nvidia Omniverse). A Siemens vezérlőrendszerrel és szoftveres megoldásokkal támogatott robotokat ebben a digitális környezetben képzik ki arra, hogy a valóságban képesek legyenek felismerni a betegségeket vagy például a kártevőket.

Mivel a szimulációs eszközök olyan fizikai törvényszerűségeket is képesek modellezni, mint például az eper súlya, a robot előre betanítható, anélkül, hogy akár csak egyetlen métert megtett volna a valós környezetben. Ez a technológia jelentősen felgyorsítja a robotfejlesztési folyamatot, és csökkenti a költségeket.

A robotok programozása és vezérlése így minden eddiginél egyszerűbb a valós és digitális világ összekapcsolásával, valamint széleskörű alkalmazási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. A zöldségek és gyümölcsök intelligens, automatikus betakarítása mellett ezek a robotok más haszonnövények, akár dísznövények, virágok termesztésére is használhatóak, mivel képesek az ehhez szükséges nagyon finom mozdulatokra és teljeskörű precizitásra.

Dubaji vertikális gazdaság

Az adatok, a mesterséges intelligencia és a robotika kombinációját hatékonyan kihasználó mezőgazdaság másik iskolapéldája a szintén Siemens-megoldásokkal támogatott Bustanica, a dubaji vertikális farm. A Közel-Kelet legnagyobb ilyen termőterülete 95 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint egy hasonló hozamú, kültéri farm, és több mint egymillió kilogramm terméshozamot garantál, teljesen vegyszermentesen.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss