Ipar

Hogyan változtatták meg a villanymotorok az ipari gyártást?

Képek forrása: Pexels, Theissdrive.com

Manapság rendkívül fejlett, gyors és hatékony rendszerekkel működnek az üzemek, nem beszélve arról, hogy mekkora mennyiségű termék előállítására képesek. Ehhez viszont hatalmas fejlődésre volt szükség mind a folyamatokban, mind pedig a motorok terén.

A korai időkben a kezdetlegesebb gépeket gőzerővel hajtották meg, ami méretében és hatékonyságában a nyomába sem ér a mai gyártógépeknek. Akkoriban viszont óriási lépésnek számított ezek feltalálása és alkalmazása, hiszen az emberi erőhöz viszonyítva sokkal hatékonyabbak voltak.

Ahogy az ipar és a műszaki területek fejlődtek, úgy váltak egyre korszerűbbé, kisebbé és effektívebbé nemcsak a gyártóberendezések, de az ezeket meghajtó motorok is. A gőzgépeket követték a belső égésű motoros megoldások, melyeknek a helyét mára már szinte teljes egészében átvették a villamos motorok. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen hatása volt az iparra a villanymotorok fejlődésének!

A villanymotorok hatása az ipari gyártásra

A villamos motorok bevezetése nagy mérföldkőnek számított, hiszen ezzel sokkal gyorsabb indításra, nagyobb indítónyomatékra és szabályozható teljesítmény leadására nyílt lehetőség egy frekvenciaváltó segítségével. Ez pedig lehetővé tette a gyártási folyamatok sokkal effektívebb és nagyobb mértékű automatizálását.

A szabályozhatóság által a berendezések képesek adott pozíciókban megállni, elindulni, valamint beállítható a sebességük és a fordulatszámuk, emellett megváltoztatható a motor forgásiránya. Ezen tényezők összessége, illetve a villanymotorok fejlődésével az automatizálhatóság kialakulása növelte a termelékenységet, így a gyártók bevételeit és modernizálási lehetőségeit is.

A villamos motorok és a hozzájuk tartozó frekvenciaváltók bevezetése hozzájárult a gyártógépek és a logisztikai berendezések pontos vezérléséhez. Ez növeli a gyártási folyamatok pontosságát és ismételhetőségét, valamint lehetővé teszi a precíziós termelés kialakítását, ami növeli a termékek minőségét. Ráadásul a villanymotorok képesek a gyártási folyamatok széles skálájának végrehajtására, beleértve a forgatást, mozgatást, emelést és szállítást, így szinte mindenhol alaklmazhatóak.

A gépek elveszik a munkát az emberektől?

A villanymotorok alkalmazásával nagy mértékben kiváltható az emberi nehéz fizikai munka, valamint az ismétlődő és monoton feladatok. Ez pedig jelentősen felszabadítja a dolgozók leterheltségét mind fizikailag, mind mentálisan, így egészségesebb és könnyebb munkakörülmények között dolgozhatnak.

Attól azonban nem kell félni, hogy a gépek veszik át a dolgozók helyét, hiszen egy egyre növekvő termeléshez sokkal több gyártó és más berendezésre van szükség, ahol még automatizált rendszer esetén is szükség van az emberek által meghozott döntésekre, illetve a gépek felügyeletére. Minél több berendezése van tehát egy gyárnak, annál több emberi erőforrásra lehet szükség.

Az automatizálás okozta gyártási költségek csökkentésével pedig nemcsak a modernizálás és a termelési többlet érhető el. Az ebből következő magasabb bevételek akár magasabb béreket eredményezhetnek a dolgozók számára.

A villanymotorok és az energiahatékonyság

Az elektromos motorok hatékonyabbak, mint a hagyományos belső égésű motorok, mivel kevesebb energiát veszítenek hő formájában. Emellett a villanymotorok képesek hosszú időn keresztül működni anélkül, hogy jelentős karbantartást igényelnének. Szerkezetük sokkal egyszerűbb, illetve kevesebb kopóalkatrészük van, mint a belső égésű motoroknak. Ez pedig tovább növeli a gyártási hatékonyságot. 

A villamos motorok használata és az automatizálási lehetőségek kiaknázása ráadásul lehetővé teszi a termelési folyamatok optimalizálását, ami tovább csökkenti az energiafogyasztást. Így nincs feleslegesen nagy áramfelvétel és csak akkor, ott és olyan mértékben jár a gép, amikor és ahogyan szükséges.

A környezettudatosság kérdése

A villanymotorok és a hozzájuk tartozó frekvenciaváltók sokkal környezetbarátabb működésre képesek, ami az egyre szigorodó szabványoknak és előírásoknak is megfelel. Használatuk ráadásul csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ami hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez, és így egy tisztább jövő kialakításához.

A villamos motorok mindemellett segítik a zöld technológiák, például az elektromos járművek és az energiatároló rendszerek fejlesztését. Egy belső égésűmotor az alacsonyabb fordulatszámokon nem ad le akkora teljesítményt, ráadásul magasabb a károsanyag-kibocsátása. Ezzel szemben az elektromos járművek esetén a villanymotorok azonnal képesek leadni a kellő nyomatékot, miközben nincs kipufogógáz, ami szennyezné a környezetet.

A villanymotorok szerepe az ipari 4.0-ban

Az ipari automatizálás és robotizálás térnyerésével számos olyan megoldás jött létre, ami optimalizálja a folyamatokat. Ezzel több területen érhető el növekedés, mint például a termékek nagy volumenű gyártásában, a bevételekben, illetve a költségek is csökkenthetőek.

A villanymotorok képesek kommunikálni az IoT eszközökkel, ami lehetővé teszi a termelési folyamatok távoli monitorozását és vezérlését. Így egyszerre akár több berendezés elérhetővé válik akár a másik üzemcsarnokból, ezért akár a géptől távolabb egyaránt be lehet őket állítani.

Az elektromos motorok használata elősegíti a gyártási folyamatok digitalizálását, ami növeli a termelékenységet és csökkenti a hibák számát. A műszerek képesek előre jelezni a várható meghibásodásokat, így ez az információ eljut a karbantartóhoz. Tehát az üzemi leállás tervezhetővé válik, és ezzel rengeteg költséget spórol meg a gyár. Egy termelés közben történő, véletlenszerű leállás ugyanis akár milliókba is kerülhet.

Villanymotorokra lenne szükséged? A Theiss Hajtástechnikai Kft. kínálatában többféle típussal találkozhatsz, melyek kiválasztásához akár szakszerű segítséget is kaphatsz. Keresd fel a honlapot, vagy tedd fel kérdéseidet a weboldalon található elérhetőségek egyikén!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss