Ipar

Fókuszban egy igen hasznos berendezés, a kompresszor

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már számos olyan berendezés létezik, aminek a nevét meghallva nem igazán tudjuk, hogy pontosan mire is kellene gondolnunk. Holott nagyon is hasznos és sokoldalú készülékekről van szó, amiknek a használata nagy népszerűségnek örvend és széles körben is elterjedt.

Ezek közé tartoznak többek között a kompresszorok is, amiket nagyon sokoldalúan lehet használni. Ha szükségünk van egy ilyen készülékre, és a minőség egy olyan elvárás, amiből nem akarunk lejjebb adni, akkor az Elefántszerszám.hu Webáruház kompresszorai között érdemes körülnéznünk. Itt kizárólag modern technológiával működő, márkás változatokat találunk, amiknek a használata garantáltan nem okoz csalódást.

Mik a legfontosabb dolgok, amiket mindenképp érdemes tudnunk ezekről a készülékekről? Mai írásunkban pontosan erről lesz szó.

Mit nevezünk kompresszornak?

A kompresszorok tulajdonképpen olyan gépek, melyek képesek növelni a gázok nyomását azáltal, hogy csökkentik a térfogatukat. Tehát lényegében levegő vagy más gáz halmazállapotú anyagok sűrítésére szolgálnak, főleg ipari, kereskedelmi területen, de sok esetben a háztartásokban is alkalmazhatóak.

Mit jelent, ha egy kompresszor olajos, illetve olaj nélküli?

A kompresszorok különböző kivitelben készülnek, ennélfogva több fajtájuk is létezik. Az alapvető csoportosítás szerint két típust különböztetünk meg egymástól: vannak az olajos és vannak az olaj nélküli, levegős változatok.

Az olajos kompresszorok esetében olajat használnak a mozgó alkatrészek kenésére, illetve hűtésére. Az olaj nagymértékben csökkenti a súrlódást, illetve a kopást ezáltal meghosszabbítva a készülék élettartamát, ráadásul az olaj a zajszintet is mérsékli. Hátrányuk viszont, hogy olajcserét, illetve rendszeres karbantartást igényelnek.

Az olaj nélküli kompresszorok esetében nem olajat, hanem más speciális anyagokat, valamint bevonatokat használnak a súrlódás és a kopás minimalizálásához. Ezek környezetbarátabb megoldást kínálnak, nem igényelnek olajcserét és folyamatos karbantartást sem.

Milyen feladatok esetén vehetjük hasznukat?

A kompresszorokat használhatjuk például sűrített levegő előállítására annak érdekében, hogy az azzal működő gépeket – például légkalapácsokat, csavarozókat, fúrókat stb. – használni tudjuk. Ezenkívül alkalmasak klíma- és hűtőberendezésekben a hűtőközeg keringetésére is.

Bízunk benne, hogy ezek után már nem kérdés, hogy mik azok a kompresszorok, milyen előnyöket tudnak biztosítani a felhasználók számára, és milyen szerepet töltenek be a különböző feladatok ellátása során. Az biztos, hogy a használatuk sok problémára ad hatékony megoldást, emiatt pedig örökre hálásak lehetünk a modern technológiának.

Szükségünk van egy megbízhatóan működő olajos vagy levegős kompresszorra, de nem tudjuk, hogy hol vásároljuk meg? Akkor bátran látogassunk el az Elefántszerszám.hu Webáruház oldalára, ott ugyanis a Bormann, Yato, Extol és Dedra márkatermékek széles választéka vár minket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss