Ipar

A vágásbiztos kesztyűk használatának fontossága

Minden cég számára fontos feladat a megfelelő szintű és minőségű munkavédelem biztosítása, ami nem egy lehetőség, hanem törvény szerinti előírás. Különösen azokon a területeken, helyszíneken van nagy jelentősége, ahol a dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve, miközben ellátják a mindennapi feladataikat.

A modern technológiának köszönhetően ma már rendelkezésre áll a kifejezetten szakipari munkát végzők számára kifejlesztett munkaruházat és elérhetőek a különböző védőeszközök is, amik megfelelő védelmet tudnak nyújtani számukra.

Ezek közé tartoznak többek között a kesztyűk is, melyek között megtaláljuk a magasabb védelmi szintet biztosító vágásbiztos modelleket is. Mit érdemes tudni róluk, és hogy érdemes kiválasztani a megfelelőt közülük? Mai írásunkban ezt a témát vesszük egy kicsit jobban is górcső alá, lássuk!

Hol van szükség a kézvédelemre?

A kézvédelem kulcsfontosságú olyan munkaterületeken, -helyszíneken, ahol a dolgozók kezei veszélynek vannak kitéve a mindennapos munkavégzés során. Tipikusan ilyenek a gyárak és ipari üzemek, ahol a különböző gépek, szerszámok és berendezések használata közben elvághatják vagy súlyosan megsérthetik a kezüket.

Ennek a lehetősége fennáll az építkezések, felújítások alkalmával is, ahol például a nehéz tárgyak emelése vagy a különböző szakipari munkák – pl. szögelés, fúrás, vágás stb. – komoly sérüléseket okozhatnak.

A gépek karbantartási, szerelési munkálatai során is gyakran van szükség éles alkatrészekre, amikkel szintén megsebesíthetik magukat a dolgozók, a forró felületekről nem beszélve, amikhez hozzáérve akár égési sérülések is keletkezhetnek a kezeiken.

Mik azok a vágásbiztos kesztyűk?

A vágásbiztos kesztyű tulajdonképpen olyan speciális védőkesztyű, amit kifejezetten úgy lett tervezve, hogy megfelelő védelmet tudjon nyújtani a vágásokkal, szúrásokkal, egyéb kellemetlen vagy fájdalmas és sok esetben komolyabb következményekkel járó sérülésekkel szemben.

Többféle anyagból is készülhet attól függően, hogy pontosan milyen szintű vágásállóságot kell biztosítania. Ha erről többet is meg szeretnénk tudni, akkor az EN 388 szabványt kell elővennünk, ebben ugyanis 1-től 5-ig osztályozzák a kesztyűk vágásállóságát. Vágásbiztos kesztyűkről 3-as védelmi szinttől beszélhetünk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vágásbiztos kesztyűt?

Mindenekelőtt a felhasználási területet kell figyelembe vennünk a megfelelő típusú és védelmi szintű vágásbiztos kesztyű kiválasztásakor.

Az élelmiszeriparban például fontos, hogy fenntartsuk a higiéniát, és hogy az élelmiszerekkel biztonságosan tudjunk érintkezni. Az építőiparban és a fémmegmunkálás területén pedig a mechanikai hatásokkal elleni védekezésre kell inkább fókuszálni.

Látható tehát, hogy a kézvédelem egy rendkívül fontos feladat, ami sok esetben az EN 388 szabvány szerinti, legalább 3-as védelmi szintű vágásbiztos kesztyűkkel biztosítható a munkaterületen.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss