Mozgásban

Mesterséges intelligencia, mely képes szájról olvasni

A mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban nem az arcfelismerés az egyetlen, amit figyelembe kell vennünk.

A szájról olvasást eddig nagyothallók, vagy siketek körében emlegetve hallhattuk legtöbbször. Ez a jelbeszéd mellett az egyik legfontosabb olyan eszköz, melynek segítségével képesek kifejezetten gyorsan és pontosan megérteni azt, aki beszél hozzájuk. A probléma mesterséges intelligencia szempontból ott kezdődik, ha ezt az eszközt megpróbálják kihasználni.

A modern számítógépes megoldások és technológiai megoldások gyakorlatilag olyan szinteken járnak manapság, mint amelyeket egy évtizede még csak valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott Sci-Fi filmekben láthattunk. Most már teljesen hétköznapi jelenség például, hogy egy videóból AI segítségével egy alacsony felbontású részt egy kis tanulás után képes legyen kitisztítani. Konkrétan bűnügyi helyszínelős sorozatok rendszeres jelenete volt ez, ahogy próbálták így felismerni az elkövetőt, akit üldöztek. Akkor még csak megmosolyogtuk ezt, vagy épp tátott szájjal bámultuk, ma pedig ez teljes mértékben valóság.

Emellett nem csak a szájról olvasás a fő témakör, melyet tanítanak mesterséges intelligenciáknak, a másik nagyon hasznos „kémprogram” nem más, mint a billentyűzet leütését figyelő kamera, mely a kezünket veszi és abból fejti meg, mit írtunk le. Ez elsőre nem hangzik túl veszélyesnek, de ha már megemlítjük a jelszavakat, bankszámlaszámokat, érzékeny adatokat, mindjárt problémás lesz a dolog.

Az említett technológiákat még nem láthattuk élesben működni, de minden jel arra utal, hogy ez rövid időn belül be fog következni.

Mi a legrosszabb, ami történhet?

Pár éve még a legnagyobb veszélyt az jelentette, ha valaki épp mellettünk ült és leleste a jelszavunkat. Egyértelműen a legkönnyebb úgy eltulajdonítani valakinek a jelszavát, ha éppen látjuk azt és megjegyezzük. Értelemszerűen ezért van gyakorlatilag mindig kicsillagozva, amikor beírjuk, ez egy egyszerű vizuális védelemként működik. Az agyunk nem képes visszakövetni mások ujjmozgását egy billentyűzeten, ha nem látjuk a betűket (tegyük fel, hogy szemben ülünk), de megfelelő mennyiségű adattal egy AI rendszer simán megtanítható erre. Ez vonatkozhat ATM-nél PIN kódra is például, melyet mondjuk lesből oldalról felvesznek telefonnal, ahogy épp ütjük be a számokat.

Az, hogy innentől kezdve nagy cégek, vagy a rendőrség képes bármilyen leírt adatunkat térfigyelők felvétele alapján elemezni mesterséges intelligencia segítségével, kifejezetten rémisztően hangzik.

Forrás: TheNextWeb

Friss