Mozgásban

A Toyota szelfiző takarítórobotokat fejleszt

Az átlátszó és a tükrös felületek gyakran összezavarják a robotokat, melyre feltétlenül kellett már egy használható megoldás.

Úgy néz ki, a Toyota meg is találta a megoldást, miközben ezzel párhuzamosan otthoni feladatokat ellátó robotokat is fejlesztenek. Igen, pontosan úgy kell elképzelni, mint a Fallout 4-ben, csak a robot nem lebeg és sokkal kevésbé érdekfeszítő vele csevegni. Nemrégiben tettek közzé egy videót, melyen jól látszik, hogy a robot egy tükröződő felületű konyhapultot takarít, miközben egy átlátszó poharat is felemel. Ez ugyebár remekül demonstrálja az előbb említett problémákat. Mindemellett természetesen selfie-videót is csinál magáról, ami jelenkorunkban manapság már alapműveltség, melyet a következő generáció már az anyatejjel fog magába szívni. – írja az Engadget

A Toyota így nyilatkozott:

„A legtöbb robotot úgy programozzák, hogy a tárgyak formájára reagáljon, ezáltal nagyon nehezen tudják elkülöníteni a visszaverődést, tükörképet, vagy épp egy átlátszó üvegtárgyat. Erre a problémára igyekeztünk mihamarabb megoldást találni. A bemutatott robot képes ezeket professzionális módon feltérképezni, illetve a felületeket is érzékelni, így ez a gond nincs többé.”

Ahogy a videóban is látható, a robot képest tájékozódni a ház teljes területén, ami azért is nehézkes, mert végtelen mennyiségű tárgyat kell felismernie, kezelnie és vigyázni rájuk, hiszen nem igazán lenne hasznos, ha széttörné a kristályvázánkat takarítás közben.

Max Bajracharya, a TRI robotikai alelnöke így fogalmazott:

„A robotok otthoni környezetben való tanítása különös kihívások elé állított minket, hiszen elképesztően változatos és komplex környezetről van szó, bármilyen háztartásról is legyen szó. Itt egy apró feladat is hatalmas megpróbáltatást jelent.”

Egyik fő céljuk az, hogy olyan robotokat fejlesszenek ki, melyek aktívan képesek segíteni otthoni környezetben, például olyan idős embereknek, akik nehezen tudják már ellátni a napi, otthoni feladataikat. Ez hatalmas terhet venne le az idősebb korosztály gyermekeiről, hiszen a robot esetében nem kell aggódni, hogy megváltoznak a megbeszélt feltételek, mint egy emberi lénnyel kapcsolatban. Mindenféle rosszindulattól mentesen kijelenthetjük, egy robotban jobban meg lehet bízni.

Friss