Mozgásban

Nemsokára drónok szállítják az orvosi mintákat

Norvégiában azt tesztelik, hogy miként oldható meg az orvosi minták drónos szállítása két, egymástól 100 kilométerre lévő kórház között.

A Røros kórház a trondheimi St. Olavs kórház egyik fióktelepe. A kórház folyamatosan vesz le orvosi mintákat, de ezeket gyakran a 100 kilométerre lévő Trondheimben kell elemezni. A minták szállítása jelenleg nagyrészt autóval történik. A két intézmény azonban közúton 150 kilométerre van egymástól, és különösen télen vonzó válik kívánatossá egy másik szállítási lehetőség gondolata. Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal és Lars Erik Fagernæs vállalkozók egy új megoldáson dolgoznak.

„Olyasmit építünk, ami megváltoztathatja a helyzetet, és remélhetőleg életeket menthet. Ez igazán kifizetődő és motiváló feladat”

– mondta Fagernæs a Norwegian SciTech Newsnak.

A három vállalkozó a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetemen és a bostoni MIT-n szerzett szakismeretet a drónok fejlesztésére. Megalapították az Aviant nevű céget, amely nem sokkal később megállapodást kötött a St. Olavs kórházzal, hogy megoldást fejlesszenek ki a biológiai minták szállítására a két telephely között.

„Előre gyártott drónokat használunk, de az elektronika nagy részét saját fejlesztésű megoldásokkal helyettesítjük”

– mondta Fagernæs. A városok közötti tesztrepülés már megtörtént. A 4G-t használva a drón összesen 120 kilométert repült 120 méteres magasságban. A légijármű fele annyi idő alatt képes rendeltetési helyükre szállítani az orvosi mintákató, mint egy autó, és ezzel életeket menthet.

Jelenleg egy földi operátornak kell követniük a drónt egy képernyőn az útja során.

„A jövőben azonban az elképzelés szerint ez az operátor egyszerre több drónt is követhetne. Akkor pedig a szállítási időn kívül munkaórákat is megtakaríthat”

– állítja Fagernæs.

Forrás: Computerworld

Friss