Mozgásban

Ufóészlelés történt a Google Maps alkalmazásban

Időről időre felbukkan egy internetező, aki váltig állítja, hogy idegenek létezését bizonyító csészealjat buktatott le a Google Térképen.

Legutóbb egy @joshmanchaz nevű felhasználó osztott meg érdekes felvételt a Redditen, melyet a Google Mapson szúrt ki. Egy amerikai ház felett látható valamilyen furcsa, szürke, csészealj-szerű dolog – szúrta ki a brit Metro. A posztoló fel is tette a kérdést: lehet, hogy ufót talált?

Nem sokkal később a többi fórumozó hamar visszarántotta a földre: felvilágosították, hogy némi zoomolás után jól kivehető, hogy valójában egy szép adag madárürülék került a felvételt rögzítő kamerára.

Összeesküvés-elmélet hívők tavaly kezdték el terjeszteni, hogy ufót láttak a térképszolgáltatásban. Akkoriban Larry Sessions, csillagász közölte válaszként, hogy jó eséllyel a pareidolia nevű jelenséggel magyarázható a dolog. Ez egy olyan illuzórikus érzet, amely során bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzünk. Az ismertebb példák közé tartozik, amikor a felhőkben látni vélünk állatok alakját vagy arcokat a Hold felszínének mintázatában, vagy rejtett üzeneteket hallunk ki a visszafelé lejátszott lemezen. Vagy éppen csészealjat látunk egy felvételen, ami egyébként drón – vagy madárürülék- is lehet.

Forrás: 24.hu

Friss