Mozgásban

Video: Így működik a gravitáció a Naprendszer planétáin

Kép: New Scientist

James O’Donoghue űrkutató egy látványos videóban mutatta meg, miként hat a különböző bolygók gravitációja ugyanarra a testre.

Alan Shepard neve két okból lehet ismerős az űrkutatást szeretők számára. Egyfelől ő volt az első amerikai űrhajós, aki a világűrben járt, másfelől ő volt a világon az első ember, aki golfozott a Hold felszínén. Bár nem ütött erőset, labdája mégis 36 métert szállt az égitesten, aminek okát jól tudjuk: ott sokkal kisebb a gravitáció, mint a Földön.

Mindez azt is jelenti, hogy mivel égitestenként eltérő a gravitáció mértéke, így mindenhol más és más módon viselkedne egy tárgy. Hogy ezt miként kell elképzelni, azt James O’Donoghue űrkutató mutatta meg egy videóban.

A YouTube-ra feltöltött animáció azt mutatja, hogy a Merkúron, a Vénuszon, a Földön, a Marson, a Jupiteren, a Szaturnuszon, az Uránuszon, a Neptunuszon és a Plutón, valamint a Holdon, a Napon és a Ceres nevű, a Naprendszerhez tartozó törpebolygón mennyi időbe telne, hogy egy 1 kilométeres magasságban elegendett kosárlabda elérje a felszínt. Emellett azt is kiszámolta, hogy mindezt mekkora sebességgel tenné meg.

A Földön 14,3 másodpercre lenne szükség, hogy a labda talajt érjen, amit 502 km/h sebességgel tenne meg. A Szaturnuszon az 1 kilométeres út megtételéshez 13,8 másodperc kellene, míg a Ceresen 84,3 másodperc, és még akkor is csak 91 km/h-val hasítana a labda.

Forrás: HVG

Friss