Mozgásban

Már lehet áramot varázsolni az ujjainkból

A szó szoros értelmében a kezünk ügyében van egy kihasználatlan áramforrás: egy apró eszköz energiává alakíthatja az ujjhegyeken megjelenő verejtéket.

Azt már régebb óta ismert jelenség, hogy az emberi verejtéket árammá lehet alakítani. Korábban voltak is kísérletek, amelyeknek azonban nagyobb volt a füstje, mint a lángja: megerőltető fizikai munkával, azaz rengeteg energiát beleölve sikerült cseppnyi áramot termelni.

A SanDiego-i Kalifornia Egyetem kutatói ezért más úton indultak el. Olyan eszközt akartak készíteni, amelyik ugyan az ember izzadságán alapul, azonban szinte nem igényel energiabefektetést. Mindemellett annyira kicsi és kényelmes, hogy meg lehet feledkezni a viseléséről, így akár munka, sőt még alvás közben is használható.

„Ahogy a kutatók találóan megjegyezték: a semmittevés energiájáról van szó.”

Parányi bioüzemanyag-cellájuk (BFC) szén-nanocsövekből és hidrogélből áll, és a verejtékben található vegyületből, a laktátból termel áramot. Persze felmerül a kérdés: miért pont az ujjhegyet pécézték ki a kutatók, amikor a testnek vannak jóval izzadósabb részei is. Nos, bármilyen meglepő, a verejtékmirigyek koncentrációja valójában az ujjbegyeknél a legmagasabb, akár háromszor akkora, mint más testrészeknél. Az ujjal azonban állandóan levegőnek vannak kitéve, így a verejték gyorsan elpárolog, szemben az egyéb testrészekkel.

A kutatók viszont nem hagyják elpárologni az ujjbegyeken megjelenő izzadságot, hanem energiaelőállítás céljából összegyűjtik – derül ki a Joule folyóiratban közölt tanulmányból. Az az elképzelés, hogy az energiatermelő eszköz igen kényelmes legyen. Bár a kinyerhető energia meglehetősen csekély, azonban elegendő lehet néhány egészségügyi eszköz, például vércukormérő áramellátásához.

Forrás: HVG

Friss