Mozgásban

Robotpókokkal térképezik fel a barlangokat Ausztráliában

Kép: ABC News

A CaveX nevű robotot az Adelaide-i Egyetem hallgatói készítették, hogy 3D-szkenneléssel térképezze fel azok belsejét.

A Doom óta az emberben azért van egy egészséges fenntartás azzal kapcsolatban, ha azt hallja, hogy a mérnökök egy robotpók kifejlesztésén dolgoznak, ám az Adelaide-i Egyetem hallgatóinak munkájából talán nem lesz egy Spider Mastermind. Az eszköz azért készült, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő Naracoorte-i barlangokat feltérképezze.

A barlangok sztalaktitiokban és sztalagmitokban – vagyis függő és álló cseppkövekben – gazdagok, és jó néhány ősi kövületet is találni bennük. Ahhoz, hogy pontos háromdimenziós képet kapjanak a tudósok ezekről, egy speciális szerkezettel 3D-s szkennelést kell végezni rajta.

Az Adelaide-i Egyetem hallgatói több tervet is készítettek arra, hogy ezt milyen robottal lehetne megtenni, ám végül egy hatlábú robotpók, CaveX megépítése mellett döntöttek. Egyrészt azért, hogy a kerekek és lánctalpak nehogy megsértsék a köveket, másrészt pedig azért, mert nem biztos, hogy egy guruló robot meg tudott volna küzdeni a tereppel.

Az ABC Australia beszámolója szerint a kutatók azt remélik, hogy a szkennelés után új formákat, lerakódásokat találnak majd a barlangban, ez pedig segíthet nekik megérteni, mi is történt a területen az évmilliók alatt.

Forrás: HVG

Friss