Mozgásban

Az új Black Hawk helikopter magától hazarepül

A DARPA Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS) programja során először repült egy UH-60A Black Hawk helikopter úgy, hogy közben senki nem ült benne.

Lockheed Martin vállalathoz tartozó Sikorsky február 5-én 30 perces repülést hajtott végre a járművel az amerikai hadsereg Kentucky állambeli egyik létesítménye felett, február 7-én egy másik felszállást is végrehajtottak, írja közleményében a DARPA.

A feltuningolt Black Hawkot így korlátozott látási viszonyok között is bevethetik például segélynyújtásra.

Az ALIAS egy olyan bővíthető rendszer, ami a helikopterbe utólag beépítve lehetővé teszi a személyzet létszámának csökkentését, biztonságos üzemelés mellett. Így az esetlegesen mégis a gépen utazó pilóták a repülés helyett jobban tudnak magára a küldetésre koncentrálni.

A rendszer a felszállástól a leszállásig mindent maga végez, még az olyan rendkívüli eseményekkel is elboldogul, mint a helikopter esetleges meghibásodása. Az ALIAS-szal a hadsereg sokkal rugalmasabban reagálhat majd, a gépeket a nap bármely szakában, akár éjszaka is bevethetik, akcióba indíthatóak pilótákkal és pilóták nélkül is.

Forrás: Telex

Friss