Mozgásban

Tesztelték a Starlink űrinternetét a Delta repülőgépein

Kép: Teslarati

A Delta Air Lines nagyon nyomul a fedélzeti Wi-Fi-ben, a Starlink pedig nagyon nyomul a légitársaságok későbbi kiszolgálásában.

A Delta tesztelte a SpaceX Starlink műholdas internetes technológiáját repülőgépein – idézi a légitársaság vezérigazgatóját a The Wall Street Journal. A Delta Air Lines ezek szerint nem csak megbeszéléseket folytatott a vállalattal, hanem feltáró tesztelést is végzett a technológia alkalmazásával kapcsolatban. A SpaceX a Starlink kereskedelmi értékesítésért felelős alelnöke már tavaly júniusban arról beszélt, hogy több légitársasággal is tárgyalnak a fedélzeti internetkapcsolat biztosításáról, amit már más szolgáltatóknál (Intelsat, Viasat) is igénybevesznek a légitársaságok.

A Delta terveiről a WSJ hétfői riportjában sem derült ki túl sok konkrétum a Starlinkre vonatkozóan, de a társaság vezetője már évekkel ezelőtt is azt hangoztatta, hogy a Wi-Fi-nek ingyenesnek kell lennie a repülőgépeken. Maga a Delta 2019-ben indított ezzel kapcsolatos kísérleteket bizonyos járatain, majd idén márciusban azt is bejelentette, hogy több mint 300 repülőgépén teszi elérhetővé a Viasat műholdas internetét, egyelőre utasonként és járatonként 5 dolláros átalánydíj fejében.

Látszata csak később lehet a dolognak

A Starlink eredeti célja, hogy a félreeső, rosszul ellátott közösségeket is megfelelő kapcsolatokon keresztül csatlakoztassa a világhálóra, de a vállalat a szövetségi távközlési hivatalhoz (FCC) eljuttatott beadványában azóta azt is kérte, hogy mozgó járműveket, köztük repülőket, hajókat vagy nagy teherautókat szolgálhasson ki hálózatával. 2021 júniusában a SpaceX, illetve az alapító-tulaj Elon Musk a Twitteren közölte, hogy a Starlink a Boeing 737-es és Airbus A320-as típusok hatósági tanúsítványának megszerzésére koncentrál, mivel ezekkel utazik a legtöbb ember.

Az Euroconsult iparági tanácsadó előrejelzése alapján az évtized végére a 20 ezret is elérheti majd a csatlakoztatott repülőgépek száma. A fejlődés értelemszerűen a Starlink szempontjából is nagy lehetőséget jelent, de a cikkben megszólaló szakértők szerint ezek kiaknázásához nem csak a szabályozás buktatóin kell átvergődniük, hanem évekig tartó munkával kell megvetniük a lábukat a hosszú távú szerződések jellemezte piacon.

Forrás: Bitport

Friss