Mozgásban

Újabb nagy név robbant be az elektromos rollerek piacára

Az elektromotoros rollerek piaca globálisan és Magyarországon is elképesztő ütemű bővülésnek indult az elmúlt néhány évben.

Folyamatosan nő a kínálat, és egyre-másra bukkannak fel olyan újabb szereplők, amelyek szeretnének kihasítani maguknak kisebb-nagyobb szeleteket ebből az ínycsiklandó tortából. Most egy újabb komoly versenyzővel bővült a mezőny, hiszen a hatalmas Sharp konszern is színre lépett első ilyen termékeivel.

A Sharp EM-KS2 már be is futott Magyarországra, mi pedig alaposan meghajtottuk, hogy megnézzük mit tud. A kialakítása teljesen hagyományos, a mai trendeknek megfelelően egyszerűen összehajtható, és ennek köszönhetően viszonylag egyszerűen szállítható, tehát akár a buszra, hévre vonatra is fel lehet vele szállni, vagy akár egy autó hátsó ülésére is befér.

De mivel 18 kilogrammot nyom, pillekönnyűnek nem neveznénk, tehát gyerekek, idősebbek vagy törékenyebb hölgyeknek azért okozhat problémát a cipelése. A modell kialakításánál törekedtek arra, hogy akkor se menjen tönkre, ha megázik, amit az is bizonyít, hogy megkapta a hivatalos IPX4 minősítést. Egyszer-kétszer el is kapott minket a vihar, de a masinának semmi baja nem lett, szóval ezzel nem lehet probléma.

Üzemidő, akkumulátor

A viszonylag magas súly oka egyébként minden bizonnyal az, hogy az átlagosnál nagyobb kapacitású akkumulátor került bele. A 10,4 Ah-s telep papíron 40 kilométeres hatótávot garantál egyetlen töltéssel, ami extrémen kiemelkedőnek számít a mai mezőnyben. Viszont a tapasztalataink szerint a valóságban inkább csak 30 kilométerrel számolhatunk, ami egyébként még mindig remek, az átlagosnál lényegesen jobb teljesítmény.

ÉRDEMES MEGJEGYEZNI, HOGY EZ A 30 KILOMÉTER CSAK SÍK TEREPEN ÉRTENDŐ, HISZEN AZ EMELKEDŐK E ROLLERNÉL IS FALJÁK AZ ENERGIÁT. 

Mindenesetre ez azt jelenti, hogy a termék (nagy)városi használatra is alkalmas, nem csak arról van szó, hogy arra elég a nafta, hogy leugorjunk vele a közeli boltba, hanem komolyabb távolságok is megtehetőek a segítségével. A teljesen lemerült akksi feltöltése 6-8 órát vesz igénybe, tehát arról szó nincs, hogy pikk-pakk újra üzemkész lenne miután kifogyott belőle a nafta. 

Sebesség, nyomaték és vezérlés

Az eszköz maximális sebessége 25 km/h az előírásoknak megfelelően. De érezhetően le van szabályozva szoftveresen, hiszen még leejtőn lefelé sem sikerült átlépni ezt a tempót. A nyomaték elég ahhoz, hogy a kisebb és közepesebb emelkedőkön gond nélkül felmásszon, de a komoly meredek már meghátrálásra készteti.

Tehát a hidakra vagy a várba gond nélkül feljut, de például a János-hegyre már nem lehet vele feljutni. A gyorsulása átlagos, e téren se felfelé, sem lefelé nem lóg ki a mai mezőnyből, ami azt jelenti, hogy a maximális sebességet nagyjából 5-6 másodperc alatt éri el. 

ELHELYEZTEK RAJTA EGY GYENGE MOTORFÉKET, ILLETVE EGY ERŐS HÁTSÓ TÁRCSAFÉKET, AMELY MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT, MÉG NEDVES ÚTON IS KÉPES HAMAR MEGÁLLÍTANI A MOZGÁSÁT.

A kormánymű kellően stabil, és a fogása kényelmes. A fékkar és a gáz nyomógombja jó helyen van, ezáltal könnyen elérhető. 10 inches pneumatikus, azaz hagyományos, felfújható abroncsokkal ellátott kerekekkel látták el. Ebben ugyan benne van a defekt lehetősége, de az úthibákat ennek köszönhetően jobban tolerálja, mint a tömör gumis kerekek.

Az úttartása megfelelő, kellően stabil, és a kisebb kátyúkat jól bírja. A roller képes Bluetooth révén a Sharp mobilos appjához csatlakozni, amelyen keresztül nyomon követhető, hogy mekkora távolságot tettünk meg, az akkumulátor pontos töltöttségi szintje, és a szoftverben bekapcsolható az immobilizer is. Ez utóbbi révén tehát megtiltható, hogy bárki csak úgy elhajtson vele.

A jármű rendelkezik kormányra szerelt műszerfallal is, amin látszik a sebesség, a megtett táv, illetve a töltöttség szintje is. Ezen LCD kijelző fényereje kellően nagy ahhoz, hogy napfényben is látható legyen. Meg kell említeni a beépített első és hátsó LED lámpákat amelyeknek köszönhetően esti közlekedésre is alkalmas, és a féklámpát sem spórolták le róla. Az is tetszett, hogy a kormányra egy kiegészítő segítségével feltehető egy okostelefon, és hogy a kormányrúdon elhelyeztek egy USB-portot, amelyen keresztül a  mobil akár tölthető is. 

Vélemény

A Sharp EM-KS2 egy totálisan életképes városi rollernek tűnik, amelynek gyorsulása és nyomatéka átlagos, viszont a hatótávolsága átlagon felüli. A súlya emiatt viszont picit nagy, ami a hordozhatóság rovására megy. Az irányítása, úttartása kifogástalan, a fékek remekül működnek. A tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy alapvetően sík vagy lankás terepen jöhet szóba, hiszen a komolyabb emelkedőket nem igazán szereti. 230 000 forintba kerül jelenleg, és a tudásának, képességeinek ez az összeg teljesen megfelel, tehát túlárazottnak nem neveznénk, igaz különösebben olcsónak sem. 

Forrás: ORIGO

Friss