Mozgásban

Nemzetközi település- és közlekedéstervezési gyakorlatnak adott otthont a Széchenyi István Egyetem

A projekt győrújbaráti polgármesteri hivatalban tartott záróeseményén a hallgatók bemutatták megoldásaikat. (Fotó: Májer Csaba József)

Hét országból mintegy negyven hallgató és oktató vett részt a 26. alkalommal megrendezett City&Traffic elnevezésű település- és közlekedéstervezési gyakorlaton, amelynek ötödször volt a házigazdája a győri Széchenyi István Egyetem.

A program a szakmai ismeretek bővítése mellett nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is lehetőséget nyújtott.

A City&Traffic elnevezésű tervezésigyakorlat-sorozat – amit 1996-ban Koren Csaba professzor, valamint szlovák és német kollégái indítottak útjára – mára nemzetközi programmá nőtte ki magát. Az idei, a Széchenyi István Egyetem által megszervezett program résztvevői Magyarországon kívül Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovéniából és Szerbiából érkeztek. Az egyhetes rendezvényre – amelynek előkészítésében a német partnerek is fontos szerepet játszottak – Győrben és a szomszédos Győrújbaráton került sor.

Dr. Miletics Dániel szervező, a Széchenyi-egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszékének docense elmondta, hogy a hallgatók az egyetemek oktatóinak irányításával nemzetközi csoportokban a kijelölt település- és közlekedéstervezési problémákra dolgoztak ki megoldási javaslatokat. Ennek során nemcsak meglévő tudásukat kamatoztatták, hanem újabb ismereteket szereztek. A projekt kiemelt figyelmet fordított a fenntartható közlekedésre, a sérülékeny úthasználókra és a korlátozott mozgásképességű személyek közlekedésének elősegítésére.

„A rendezvény több szempontból egyedülálló. Tudomásunk szerint nincs még egy ilyen jellegű nyári egyetem Európában, amelyre ennyire régóta, a koronavírus-járvány miatti kétéves kihagyást leszámítva minden esztendőben sor kerül. A Széchenyi-egyetem valamennyi alkalommal képviseltette magát, ebből ötször szervezőként-vendéglátóként, ami a legmagasabb szám a mezőnyben”

– emelte ki dr. Miletics Dániel, hozzátéve, hogy az idei program sikeréhez nagyban hozzájárult az egyetemi vezetés, a győrújbaráti önkormányzat és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatása.

A résztvevők egyike Benjamin Labar, a Széchenyi István Egyetem építőmérnök szakos nigériai hallgatója volt.

„Győrújbarát csodás település; az itt található közlekedési és tervezési problémák megoldására fókuszáltunk az egy hét során. A programban a leginkább az tetszett, hogy számos különböző kultúrát, szemléletmódot ismerhettem meg, miközben csapatban dolgoztam”

– mondta.

A szlovákiai Zsolnáról érkezett Boris Šnauko és a Széchenyi-egyetem harmadéves építőmérnök szakos hallgatója, Beck Hanna egyetértett abban, hogy a nemzetközi megközelítés kiváló ötlet, ami az egyetemek közötti kötelékek megerősítését is szolgálja. Mindketten elismerően szóltak a győri egyetem létesítményeiről és az intézmény által nyújtott lehetőségekről.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss