Mozgásban

Milyen alapozókat használnak az autóiparban?

Az alapozás az egyik legfontosabb művelet az autók elkészítése során, valamint a tökéletes felület kialakításához. Az autóiparban többféle megoldást, alapot is használnak. Függ attól is, hogy pontosan mi a felület anyaga, amit alapozni kell. A vas, alumínium, rozsdamentes acél és a horganyzott kialakítás is eltérő alapozót igényel.

Mindent a fém típusa határoz meg

Az építő- és az autóiparban is többféle fémmel találkozhatunk. Ilyen például a már említett acél, vas, horganyzott acél és alumínium is. Mindegyiknek más-más tulajdonsága van, amihez az alapozóanyagnak is alkalmazkodnia kell, hogy minél tartósabb és minőségibb legyen a végeredmény. A megfelelő termék beszerzése ma már könnyedén megoldható. Az autofestekszeged.hu alapozóinak kínálatában gyorsan megtalálhatjuk a szükséges készítményt.

Kezdjük az egyik legismertebb anyaggal, a vassal. Ezzel az esetek döntő többségében az építőiparban fogunk találkozni, ahol egykomponensű rozsdagátló alapozót szokás használni. Ez kiváló védelmet nyújt az egész felületnek, viszont az autóiparban már sokkal kevésbé elterjedt, mivel nem oldószerálló, ami miatt a következő rétegek képesek felmarni. Az autók esetében ezért is használnak kétkomponensű alapozókat, amelyek kémiai reakció útján kötnek meg, nem pedig egyszerűen rászáradnak az adott felületre.

Az autóiparban ha vas felülettel találkoznak, akkor rozsdagátló, 2 komponensű kiegészítőt alkalmaznak, hogy a tapadás és a védelem megfelelő legyen. Ha nem az ideális alapozó kerül fel a járműre, azzal minden további réteg minősége és tartóssága erősen megkérdőjelezhető lesz, ezért nem érdemes kockáztatni, mindig azt kell használni, ami a legjobb megoldást jelenti az adott anyag esetében.

Mi a helyzet az alumínium, acél és horganyzott felületeknél?

Itt már teljesen más típusú anyagra van szükség. Nem elegendő a már említett 2 komponensű, hagyományos alapozó, mivel nem fog megfelelően tapadni, lehet, hogy azonnal oxidálódik, így a festék sem fog megtapadni. Itt kerül képbe a wash primer (savas alapozó) vagy az epoxy alapozó. Előbbiről azt kell tudni, hogy belemarja magát a felületbe, így biztosítja az ideális tapadást, viszont szükség van egy további töltőalapozó rétegre is, hogy a színezőréteg meg tudjon tapadni.

Az epoxy kimagasló rozsdagátló tulajdonságokkal rendelkezik, az összes felületen megtapad, és közvetlenül fel lehet rá hordani a színezőréteget még nedves-nedves eljárással is.

Válasszuk az elérhető legjobb alapozót

Hogyha bizonytalanok vagyunk a megfelelő alapozó kiválasztását illetően, akkor kerüljön az epoxy a kosárba, mivel minden fém felületre ideális megoldást nyújt. Vas és acél felületekhez használhatjuk a 2 komponensű rozsdagátló változatot, alumíniumhoz, rozsdamentes acélhoz és horganyzott területekhez pedig a wash primert.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss