Mozgásban

Drága a benzin, a gázolaj? Így spórolhatsz az üzemanyagon!

Napjaink egyik – szinte szó szerint – égető problémája az egyre drágább benzin- és dízelár. Az üzemanyag-fogyasztás azonban nem egy sztenderd dolog, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebbet kelljen járni a benzinkútra – egyrészt az autó teljesítményének optimalizálásával, másrészt a vezetői technikáinkkal egyaránt.

Érdekel, mennyit fogyaszt az autód és hol lehet még “vágni” rajta? Fogyasztáscsökkentéssel és motoroptimalizálással ellensúlyozhatod a sok költést. Az AET CHIPtuning csapata megfelelő szakértelem mellett, biztonságos körülmények között, fékpadon vizsgálja meg autód műszaki állapotát, és személyes tanácsokat is kaphatsz arra vonatkozólag, hogyan tudod a lehető leghatékonyabban vezetni azt.

A fogyasztáscsökkentés technikai oldala

Nézzük meg először a dolgok technikai oldalát. Fontos leszögezni, hogy minden autó más és más. Épp ezért az előzetes műszaki felmérés kihagyhatatlan lépés. Ami biztos, az a fizika: a gyorsulás erő és idő függvénye – vagyis állandó erővel, nagy erővel kell mozgatni egy kis tárgyat ahhoz, hogy minél előbb felgyorsuljon.

Mi köze ennek a fogyasztás csökkentéséhez? Nos, ha az autó jól gyorsul, hamar elérjük a kívánt utazósebességet, ergo fel tudunk váltani, nincs akkora terhelés, és végül kevesebbet fogyaszt majd az autó.

Az üzemanyag-fogyasztás ugyanakkor nem egy lineáris függvényben meghatározható dolog, és mindig tisztában kell lenni a motor sajátosságaival, karakterisztikájával, hogy tudjuk, meddig érdemes elforgatni azt.

A legfontosabb adat, amire szükség lesz, az a nyomaték. Ezt leginkább egy teljesítménymérő fékpadon lehet meghatározni. Ezt követően már tudni fogjuk, mi, merre, hány méter.

A motoroptimalizálás további előnyei

Tegyük hozzá, hogy a motoroptimalizálásnak számos egyéb előnye is akad. Egyszerűen jobb lesz az autó teljesítménye, hatékonyabban fog működni, és így akár észrevétlenül is olyan előnyökre tehetünk szert, minthogy kevesebbet járunk tankolni annak ellenére is, hogy nem autózunk kevesebbet. A motor optimalizálása és a chiptuning pedig a jövőbeli élettartamra is pozitív hatással lehet.

Az alacsonyabb üzemanyag-felhasználás emberi oldala

Nézzük, mik azok a tényezők, amiket mi magunk is megtehetünk szinte minden esetben. A vezetési technika ugyanis kulcsfontosságú. Hiába a jó állapotban lévő motor, ha állandóan 4-es fordulatszámon pörgetjük 2-esben a gépet.

A hatékonyság pedig a részletekben rejlik. Figyeljünk rá például, hogy ne járassuk sokat, mielőltt elindulunk, és lehetőleg részterhelésen melegítsük fel a motort. Mindig a lehető legnagyobb fokozatba váltsunk, a megfelelő fordulatszám (2-3) mellett. Használjuk a motorféket vagy épp a tempomatot – ha van. Az sem mindegy, megfelelő-e a guminyomás és mennyi felesleges súly van az autóban, vagy épp le van-e húzva az ablak – rossz hír, hogy a bekapcsolt állapotban lévő klíma sem túl jó ebből a szempontból.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss