Mozgásban

PostNL – Spring: HVO100 bioüzemanyag az európai közúti fuvarozásban

A mai naptól a PostNL – a hollandiai székhelyű postai és logisztikai cég – és nemzetközi leányvállalata, a Spring mintegy négymillió liter HVO100 bioüzemanyaggal látja el a közúti fuvarozást kiszolgáló európai dízel töltőállomás-hálózatot.

Ez fontos előrelépés a tisztább és fenntarthatóbb szállítási megoldások irányába, mivel 12 ezer tonnával csökkenti az éves szén-dioxid-kibocsátást, ami körülbelül 5000 benzinüzemű autó tizenkét havi használatából eredő mennyiségnek felel meg.* Ezzel a kezdeményezéssel a PostNL és a Spring hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás a fuvarozási ágazatban.

A PostNL és nemzetközi leányvállalata Hollandiában már most is előnyben részesíti a levél- és csomagkézbesítés során a gyalogos kézbesítést, valamint a kerékpár és az elektromos járművek használatát. Emellett a HVO100 megújuló üzemanyagot használják azon nagyobb volumenű szállítások esetén, amelyeket még nem elektromos járművekkel végeznek. A HVO100 jelentősen csökkenti az olyan káros anyagok kibocsátását, mint a szén-dioxid (CO2), a nitrogén-oxidok (NOx) és az egyéb káros részecskék. A HVO100 használatával akár 90%-kal kevesebb a CO2-kibocsátás, mint a hagyományos dízel üzemanyag esetén.

Egyedülálló és jelentős előrelépés

A nemzetközi távolsági közúti szállítás esetében a fenntarthatóság különösen nagy kihívást jelent: az elektromos teherautók hatótávolsága még nem elég nagy, a szükséges infrastruktúra még fejletlen, ezen felül a HVO100 üzemanyag Hollandián kívül csak nagyon korlátozottan áll rendelkezésre. Van azonban megoldás: a HVO100 integrálható a meglévő európai dízel töltőállomás-hálózatba. A PostNL és a Spring, partnereikkel együttműködve, megtalálták egy módját annak, hogy miként használhatják a HVO100-at Európán belüli nemzetközi közúti fuvarozásra. Ez egyedülálló és jelentős előrelépést jelent a logisztikai ágazatban.

HVO100 az európai hálózatban

Tijs Reumerman, a PostNL határokon átívelő megoldásokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „Innovatív megoldást találtunk arra, hogy miként használhatjuk a HVO100-at, és reméljük, hogy ez a kezdeményezés másokat is inspirálni fog. A jövőben annyi bioüzemanyagot fogunk vásárolni, amennyi az összes, Európán belüli nemzetközi közúti fuvarozásunk fedezésére elégséges lenne. Az így megvásárolt magas minőségű HVO100-at a mai naptól európai üzemanyag-kiskereskedők részére átadjuk, akik ezt a hagyományos üzemanyagárszinten értékesítik. Ezzel a fenntartható üzemanyag ebben a mennyiségben kiváltja a hagyományos üzemanyagot az európai fogyasztók szintjén. Ez a megoldás annyival csökkenti a károsanyag kibocsátást, mintha teherautóink – amelyek rendszeres útvonalaikon többnyire nem jutnak hozzá a fenntartható üzemanyaghoz – közvetlenül HVO100-at használnának. Rendkívül büszke vagyok erre a jelentős lépésre. Ügyfeleinkkel, last-mile partnereinkkel és a teljes logisztikai ágazattal szorosan együttműködve, szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Európa teljes közúti közlekedése fenntarthatóbbá váljon, és ez a kezdeményezésünk ennek egy jó gyakorlati példája. Minden ügyfelünk közvetlenül részesül a csökkentett szén-dioxid-kibocsátás előnyeiből, pluszköltségek nélkül.”

Egy évtizeddel korábban elérni a nettó nulla kibocsátást

Az Európa-szerte kiterjedt hálózattal rendelkező piacvezető vállalatként a PostNL közvetlen felelősséget érez, hogy hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz. A vállalat nap mint nap azon dolgozik, hogy javítsa környezeti lábnyomát a teljes kézbesítési láncban, többek között a kibocsátásmentes logisztikára való áttéréssel és azzal, hogy együttműködik a piaccal körforgásos gazdasági megoldások megvalósításában. A PostNL továbbfejlesztette klímastratégiáját, és ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátási célokat nyújtott be a Science Based Targets (SBT = Tudományos Alapú Célkitűzések) kezdeményezéshez. A vállalat célja, hogy 2040-re gyakorlatilag nulla hatást gyakoroljon az éghajlatra és a környezetre, megelőzve ezzel egy évtizeddel az elfogadott klímavédelmi megállapodásokat. A társaság a fenntartható üzemanyag felhasználásának kiterjesztésével újabb jelentős lépést tett e cél megvalósítása felé.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss