Mozgásban

Megéri elektromos autót vásárolni?

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos autók. A cikkben sorra vesszük a témával kapcsolatos kételyeket és kérdéseket.

Autóvásárlást követően biztosítást is kell kötni, ehhez jó választás lehet a Genertel Biztosító kötelező biztosítása is.

Az autóra szánt összeg

Az elektromos autók ára jóval magasabb, mint más típusú személygépjárműveké. Az újonnan vásárolt legolcsóbb változat is 7-8 millió forintba kerülhet. Ráadásul használtan sem nagyon lehet 3 millió forint alatt működő darabot találni.

Számos tényezőtől függ az autó ára. Az olcsóbb változatok általában kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, és két töltés között rövidebb távot lehet velük megtenni. Szóval az olcsóbb modellek inkább átlagos használatra lettek tervezve városi környezethez.

Amennyiben hosszabb távokra kell elektromos autó, akkor mindenképpen magasabb összeget érdemes a vásárlásra szánni. Az elektromos autót vásárlók között gyakran felmerül az a kérdés, hogy vajon mekkora élettartama lesz az újonnan vásárolt autónak. Néhány fontos dolgot betartva meghosszabbítható az akkumulátor élettartama.

Az akkumulátor töltése

Érdemes kerülni a gyorstöltést, mivel idővel ront az akkumulátor teljesítményén. Továbbá nem szabad 100%-ra tölteni az akkumulátort, ugyanis a leggyorsabban azok mennek tönkre, amelyeket állandóan 100%-osra töltenek.

Növelhető az élettartam, ha 10-85% közötti töltési szinten működik az akkumulátor. Még jobb, ha mindig 20% körül kezdődik a töltés és 80% körül fejeződik be.

A gyártók többsége ma már 8-10 év garanciát vállal az egyes modellekre. Ráadásul ha tönkre is megy az autó akkumulátora, akkor a márkaszervizekben kicserélhetőek, tehát nem kell az autótól emiatt megválni.

Töltési lehetőségek

Egyértelműen az otthoni töltés a legolcsóbb és a legkényelmesebb megoldás. A nyilvános töltőhelyek mára már fizetőssé váltak, és az árak nem egységesek. Akár több száz forintos eltérés is lehet két hely között. Ráadásul az otthoni töltéssel még többet lehet spórolni, ha a töltés napelemről történik. A napelemrendszer telepítésével az autó töltését akár nulla forintra is ki lehet hozni.

Az elektromos autó vásárlásának további előnyei is vannak. Ide sorolható például az, hogy számos városban ingyenesen lehet a zöld rendszámos gépjárművekkel parkolni. Továbbá a jóval kisebb a fenntartási költség, mint a hagyományos autók esetében.

Mindemellett pedig elektromos autó vásárlása esetén nem kell gépjárműadót, regisztrációs adót és átírási illetéket fizetni. Az említettek mellett további előny az elektromos autók esetében, hogy kisebb károsanyag-kibocsátással közlekednek, mint a dízel vagy benzines autók.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss