Okoseszközök

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Gyorsan valósággá vált a júniusban még csak terv szintjén felröppent pletyka: a Microsoft a közismert Windows-billentyű bevezetése után 25 évvel most egy újabb „saját márkás” gombbal erősíti jelenlétét a klaviatúrákon.

Elsőként a saját maga által gyártott billentyűzeteken vezette be a Microsoft a dedikált Windows-billentyűt, melynek megnyomása után alapértelmezetten a Start menü ugrik elő. A redmondi mérnökök az 1994-es újítás után 25 évvel most egy másik gombbal támadnak, amely az Office-t népszerűsíti és teszi kényelmesebben elérhetővé.

Ahogy azt az újítás nyári megszellőztetésekor írtuk, a Microsoft azt szeretné elérni, hogy a windowsos gépek felhasználói még jobban kötődjenek az Office-csomag programjaihoz, és eszükbe sem jutna ingyenes alternatívákat keresni. Az új, a jobb oldali Alt billentyű mellett elhelyezett gombra az Office irodai programcsomag jól ismert logója került.

Microsoft billentyűzet az új Office gombbal

Microsoft Bluetooth Keyboard

A Microsoft tervei szerint az Office-gomb nem csupán a szoftvercsomag indítására lenne alkalmas, hanem sor kombinációra is: a különféle feladatok gyors eléréséhez, elvégzéséhez az Office-billentyű mellé kellene lenyomni egy másik gombot. Például az Office és az S billentyű együttes leütése a dokumentumok gyors megosztását (share) tenné lehetővé. (Technológiatörténeti érdekesség, hogy nem is olyan régen az S betű egyértelműen a save-re, azaz mentésre utalt, de mára – az automatikus mentéssel – már kikopott ennek jelentősége.)

Microsoft Ergonomic Keyboard

Aki ma windowsos számítógépet használ, elég ha csak ránéz a billentyűzetre: az 1994-ben bevezetett Windows-gombot minden pc- és kiegészítőgyártó átvette. Nem lenne meglepő, ha az Office gomb elhelyezéséből iparági sztenderd válna – már csak azért sem, mert a gépekhez Windowst licencelő Microsoft erre finomabb és határozottabb módszerekkel is motiválhatja a pc-gyártó vállalatokat. Az mindenesetre már biztos, hogy az Office-gombbal szerelt billentyűzetek már elkészültek, a Microsoft Ergonomic Keyboard és a Microsoft Bluetooth Keyboard kedden kerül a boltokba.

forrás: HVG

Friss