Okoseszközök

A leggyakoribb iPhone kamerahibák

Bár presztízstermékké nőtte ki magát az elmúlt néhány évben, hovatovább az Apple egy megbízható és stabil szoftveres hátteret állított fel mögé, azonban a legtöbb iPhone-modell esetében még mindig találkozhatnak különös hibákkal a felhasználók. Ezek egy jelentős része a kamerához kapcsolódik, és szerencsére nagyon könnyedén orvosolható néhány trükkel vagy beállítással, noha akadnak természetesen olyan esetek is, amikor csak egy szerviz segíthet nekünk. A leggyakoribb iPhone kamerahibák, amik házilag is elháríthatóak.

Egyszerűen lefagy vagy nem található

Amennyiben okostelefonunkon valamiért nem találjuk meg a kamera indítóikonját a kezdőképernyőn, és csak trükkel tudjuk előhívni a fotózáshoz szükséges applikációt, netán megtaláltuk, de az elő- és hátlapi kamerák közti váltás során egyszerűen lefagy az egész rendszer, akkor nagy valószínűséggel mi, egy frissítés vagy egy külső szoftver valamiért korlátozta a kameránkat. Hogy ellenőrizzük és feloldjuk, a Beállításokon belül keressük meg az Általános fület, majd azon belül a Korlátozások menüpontot. Itt a jelszó megadása után keressük meg a Kamera kapcsolóját. Ha inaktív, akkor aktivizáljuk, és a probléma máris megoldódott.

A kamera nem lát

Az alapértelmezett kamera applikáció esetében is gyakran előfordulhat, hogy az indítást követően csak nagy feketeséget láthatunk a képernyőn, vagyis a fényképezőgép egyszerűen megvakult, nem lát. Ha a probléma egy harmadik féltől származó alkalmazás esetén is fennáll, akkor érdemes elsőként alapvető lépéseket tenni a helyreállítás érdekében.

Az első rögtön az, hogy ellenőrizzük a kamera lencséjét. Egy elcsúszott matrica vagy egy rosszul feltett védőtok például nagyon könnyen képes hasonló hibajelenséget produkálni. Ha fizikailag semmi sem takarja a kamerát, érdemes megpróbálni leállítani és újra elindítani az alkalmazást, de a leghatásosabb, amennyiben az egész készüléket újraindítjuk. Érdemes ellenőrizni, hogy az előlapi modullal is hasonló problémát tapasztalunk-e, hiszen amennyiben a szelfikamera működik, akkor hardveres lesz a gond, ha viszont az sem, akkor szoftveres galibáról beszélünk.

Nem működik a vaku

Bár sokan nem szeretik használni, néha azonban nagy szükség van arra, hogy a fényképezőgéphez tartozó vaku villanása kiélesítse a sötét fotókat. Rengetegen alkalmazzák csak szimplán zseblámpaként ezt a funkciót, ha tehát nem működik, az több fronton is okozhat kellemetlenséget, orvoslása viszont sok esetben rendkívül könnyed Amennyiben az imént említett zseblámpával működik a kis szenzor, akkor nem hardveres, hanem szoftveres hiba, általában valamilyen kisebb összeakadás áll a háttérben.

A legegyszerűbb általában az, ha a kamerához kapcsolódó alkalmazást leállítjuk és újraindítjuk, vagy magával a készülékkel tesszük ugyanezt. Természetesen érdemes körbenézni a kapcsolódó alkalmazás beállításaiban is, hiszen a vaku itt ki- és bekapcsolható.  Érdemes lehet megjegyezni, hogy az iOS rendelkezik egy biztonsági funkcióval, miszerint ha túl nagy melegben használjuk az eszközt, vagy hosszasan videózunk vele, akkor a vaku automatikusan letilt – erről üzenet is jön, de sokan szemet hunyhatnak felette – annak érdekében, hogy a készülék ne melegedjen túl. Ilyenkor a vaku addig nem lesz elérhető, amíg a telefon megfelelő hőmérsékletűre nem hűlt vissza!

Nem fókuszál, homályos képek készülnek

Szintén a gyakori iPhone kamerahibák közé sorolhatjuk, amikor az okostelefon fényképezője egyszerűen nem képes fókuszálni, vagyis túl sok homályos képet készít megfelelő fényviszonyok között. Ilyen esetekben az első és legfontosabb teendőnk a kamera lencséjének megtisztítása lesz. Ha kívülről maszatos vagy foltos a lencse, azt könnyedén megtisztíthatjuk otthon, ha viszont belülről találunk valamilyen sérülést vagy alkatrésztörmeléket, akkor azzal haladéktalanul forduljunk szervizhez.

„Bár az Apple kifejezetten tiltja a fémtokokat és a mágneses kiegészítőket, mégis rengeteg olyan nem hivatalos megoldás kapható az egyes típusokhoz, melyek ilyen alapanyagokat tartalmaznak. Ez pusztán azért jelent problémát, mert az iPhone 6S Plus-tól optikai képstabilizáló található a cupertinói óriás legtöbb okostelefonjában, az efféle kiegészítők pedig megzavarhatják ezt a funkciót, ami homályos képeket eredményezhet. A tok levételével ez a probléma általában megoldódik.” – jegyzi meg Nagy Gábor az iSamurai Apple szerviz tulajdonosa.

Amikor elkerülhetetlen a szerviz

Ha a fenti tippek és praktikák egyike sem jelentett volna gyógyírt a kameraproblémákra, akkor nagy valószínűséggel valamilyen súlyosabb szoftveres, vagy hardveres gondról lehet szó. Ilyen esetekben elkerülhetetlen egy megbízható szerviz felkeresése, hiszen akár így, akár úgy, de alaposabban bele kell nyúlni a telefonba. Emiatt válasszunk mindig megbízható iPhone szervizt, ahol garantáltan minőségi alkatrészeket kapunk a pénzünkért cserébe – ez kameracserénél is különösen fontos –, méghozzá garanciával.

Friss