Okoseszközök

Vigyázat! Könnyen megadhatja magát a mobilunk a hőségben

Kép: Gtricks

Nem csak szervezetünket, kütyüinket is megviseli a szaharai forróság.

2021. június 22-én a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki az országra a tartós hőség miatt, az év legmelegebb napjain 33–39 fok közé melegszik Magyarországon a levegő, és 40 fokon tetőzhet a kánikula. Amellett, hogy magunkra vigyázzunk ilyenkor, érdemes pluszfigyelmet fordítanunk okoseszközeinkre, különösképp az idő nagy részében nálunk levő mobiltelefonunkra.

Bár a legtöbb okostelefon jó hőelvezető képességekkel rendelkezik, a készülékek megbízható működését a gyártók átlagosan –10 és +35 Celsius-fokos hőmérséklet közé ígérik. Ez persze nem azt jelenti, hogy az extrém hőségben egyáltalán ne használjuk a telefont, de amennyiben szeretnénk épségben megőrizni készülékünket, tartsunk be pár óvintézkedést.

Ne tegyük közvetlen napfényre a telefont!

A levegő magas hőmérséklete is tovább emeli az okostelefonok belső hőmérsékletét, de ez semmi ahhoz képest, amit a közvetlen napsütés okozhat. Legyen az autó műszerfala, lakás, iroda vagy épp egy strand, próbáljuk meg óvni a közvetlen napfénytől a készüléket.

Leginkább a folyadékkristályos kijelzők és a mobil belsejében dolgozó csipek vannak veszélynek kitéve ilyen esetekben. A hőtágulás miatt a kijelző elfolyhat, a pixelek elmosódhatnak, súlyosabb esetekben a kánikula hatására akár a kijelzőt takaró üveg is megrepedhet vagy eltörhet. Ugyanez okozhat problémát az áramkörökben és csipekben is. Az apró alkatrészek tizedmilliméteres eltérések hatására is hibát produkálhatnak, melyek következményei kontakthibák, zárlatok lehetnek, amelyek rövid vagy hosszú távon, de biztosan tönkreteszik a készüléket.

Ne töltsük meleg helyen vagy közvetlen napfény alatt a telefont!

A mobiltelefonok akkumulátorainak használata alapból hőtermeléssel jár, a lítiumion akkuk ugyanis vegyi anyagok reakciója során termelik az elektromosságot, ami a készüléket működteti. Normális esetben nem szabad felforrósodnia egy telefon akkumulátorának, de töltés vagy a telefon számára megerőltető számítási feladat hatására a felhasználó érezheti, ahogy a hátlap és a kijelző melegszik, ez teljesen normális folyamat.

Kánikula idején azonban a külső hőmérséklet és a telefon saját hőmérsékletének együttese képes úgy felforrósítani a mobilt, ami már veszélyes lehet. Veszélyei mellett pedig a telefon akkumulátorának kapacitása is csökken, így hamarabb lemerül, és hosszú távon is gyengébb üzemidőt fog produkálni az energiacella.

EGY HIBÁTLAN KÉSZÜLÉK AKKUMULÁTORA NEM FOG FELROBBANI!

Nem kell attól tartanunk, hogy a telefonunk felrobban attól, ha meleg van, vagy ha meleg helyen töltjük. Az Android és az iOS operációs rendszerek is folyamatosan monitorozzák a készülék belső komponenseinek hőmérsékletét, és ha a rendszer szerint veszélyes szint felé csúszna a mobil hőmérséklete, a készülék automatikusan lelassítja vagy kikapcsolja a készüléket.

Bár kicsi az esély arra, hogy gránát módjára felrobban telefonunk, égési sérüléseket vagy tüzet okozhat a forró készülékház. Éppen ezért nem szabad a töltés alatt álló telefont az ágyneműn vagy bármilyen könnyen lángra kapó anyagon hagyni, és érdemes a nadrágzsebünk helyett táskánkban hordozni.

Nem számít, hogy tokban van-e

Tévhit, miszerint a mobiltelefonok jobban bírják a meleget, ha kivesszük őket a készüléket védő tokból.

Az alábbi videóban látható hőkamerás teszt tanulsága szerint például egy Samsung Galaxy S10+ esetén a készülékház hőmérséklete 0,4 fokkal hűvösebb is volt, amikor egy egyszerű átlátszó szilikontokban volt a mobil, mint amikor ugyanabban a környezetben ugyanazt a tesztet lefuttatták rajta bármilyen tok nélkül:

Forrás: Index

Friss