Okoseszközök

A Facebook ismét piacra dobott egy kistévét

Az új Portal-eszközök megint csak a videohívásra vannak kihegyezve. A rosszabb, hogy Facebook-fiók nélkül nem is lehet használni őket.

A Facebook pár éve döntött úgy, hogy most már tényleg elkezd saját eszközöket fejleszteni. A munka első eredménye 2018-ban mutatkozott meg, amikor is bemutatták a Portal nevű készüléket. Akkori beszámolónkban azt írtuk, hogy a masina lényegében olyan, mint egy okosabb vezetékes telefon. A cég kedden egy (illetve két) újabb ilyen terméket leplezett le, arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány még fontosabbá tette a képpel ellátott kommunikációt. Ebben igazuk is van, hiszen a pandémia alatt sokan így tartották a kapcsolatot a másikkal, például a kollégákkal vagy a családtagokkal.

A Facebook által most bemutatott Portal Go és Portal Plus is alkalmas erre, és a legjobb, hogy több videohívós szolgáltatást már alapból támogatnak: a cég beépítette többek közt a Zoom, a GoToMeeting, továbbá a Cisco Webex megoldását is. És hamarosan újabb szolgáltatással, a Microsoft Teamsszel bővül majd a repertoár.

A készülékek külsőre is változtak. A Portal Go egy kissé nagyobb, tévészerű eszköz, mely szövetborítást, nagy látószögű kamerákat, illetve akkumulátort is kapott (az előző modellben nem volt ilyen, így mindig áram alatt kellett tartani). A Plus pedig karcsúbb és eleve nagyobb képernyővel érkezik. Értelemszerűen ez a legdrágább: 349 dollárt kell érte fizetni (kb. 105 ezer forintot), míg a Góért 199-et kérnek (ez nagyjából 60 ezer forintot jelent).

Ahogy azonban a The Verge is megjegyzi, az új Portal-eszközök is elsősorban a videochates funkciókat támogatják, így filmet vagy sorozatot nem lehet rajtuk nézni. A zenehallgatás viszont adott, a cég ugyanis – saját alkalmazásai, a Messenger és a WhatsApp mellett – a Spotifyt is a rendszer részévé tette. A termékeket Facebook-fiókkal lehet használni, igaz, egy frissítésnek köszönhetően jövőre már anélkül is. Az új eszközöket Mark Zuckerberg Facebook-alapító személyesen mutatta meg egy videóban:

Forrás: HVG

Friss