Okoseszközök

Ez a laptop aztán bírja a gyűrődést!

A Dell bemutatta legújabb Latitude gépeit. A Rugged portfólió modelljeit különösen szélsőséges körülményekre terveztek: a cég ígéri, hogy extrém hőmérsékletnek, állandó rázkódásnak, pornak és magas páratartalomnak is ellenállnak.

Az új Dell Latitude 5430 Rugged és Latitude 7330 Rugged Extreme olyan laptopok, amelyek megállják a helyüket olajkútfúró tornyokon vagy a harcok színterein – nyitja sajtóközleményét a Dell. Vélhetően nem azért, mert a cég kizárólag ennek a szűk közönségnek szeretné értékesíteni a gépeket, hanem csak azzel is érzékeltetni kívánja, mennyire strapabírók az új modellek.

A 11. generációs Intel Core processzorokkal – akár vPro verzióval – kérhető laptopokba nem csak wifi 6, hanem 5G-s mobilnetes kapcsolódás is kérhető, így a terepen is netképesek. A gyártó szerint nagy előnyük a közvetlen napfényben is olvasható, akár 1400 nites fényerejű érintőképernyő, amely akár kesztyűben is működtethető. A Dell közölte: az új modellek 24 órán át is működnek egy feltöltéssel. Ezt a MobileMark 14 teljesítményteszt használatával mérték meg a cég szakemberei, akik azért azt persze megjegyzik: a tényleges akkumulátor-üzemidő ettől a képernyő fényerejétől, az egyidejűleg futó alkalmazások számától és az extrém környezeti viszonyoktól. Ha lemerül az akku, akkor lesz érdekes a gyorstöltés, az Express Charge Boost funkcióval  akár 35 százalékos töltöttség is elérhető 20 perc alatt.

Az új Dell Latitude 5430 Rugged és Latitude 7330 Rugged Extreme laptopokban a biztonságról TPM 2.0 ControlVault technológiájú hitelesítés gondoskodik. Az integrált kriptográfiai kulcsok, valamint az opcionális érintéses és érintés nélküli SmartCard-olvasó és ujjlenyomat-olvasó további védelmet biztosít. A gyártó közleményében megjegyzi: a két új laptop a Dell első két eszköze, amelyekre már eleve a Windows 11-et telepítették. A rendszer teljesítményének fokozása érdekében az új Rugged laptopokon elérhető a Dell Optimizer, mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szoftver is, amely a használathoz igazodva optimalizálja a teljesítményt.

A Dell Latitude 5430 Rugged laptop képernyője 14 hüvelykes, a gép tömege 1,97 kg. A törésteszt során közel egy méter magasról leejtve sem történt sérülés rajta, a behatolás elleni védelmi szintje pedig IP53-as, vagyis nagy mértékben porálló és vízálló – közölte a vállalat A 13 hüvelykes Dell Latitude 7330 Rugged Extreme gépet a törésteszt során 1,8 méterről ejtették le sérülés nélkül, és IP65-ös9 besorolással rendelkezik, vagyis különösen por- és vízálló.

A Dell új laptopjai világszerte 2021. december 9-től lesznek rendelhetők. Árukról egyelőre nincs hír.

Forrás: HVG

Friss