Okoseszközök

Se Netflix, se TikTok, se Facebook, se Twitter

A Netflix és a TikTok saját maga korlátozza oroszországi szolgáltatásait, miközben a Facebookot vagy a Twittert már korábban blokkolták az ottani hatóságok.

A kínai tulajdonú TikTok videós alkalmazás vasárnap jelentette be, hogy felfüggeszti az élő közvetítés és a videók feltöltésének lehetőségét oroszországi platformján, amíg megvizsgálja a Vlagyimir Putyin által pénteken aláírt új médiatörvény biztonsági vonatkozásait. Ez utóbbi akár 15 éves börtönbüntetéssel fenyegeti a Kreml által álhírnek minősített tartalmak terjesztését. A döntés egyelőre nem érinti az alkalmazáson belüli üzenetküldést.

A Netflix ugyancsak a hét végén közölte, hogy felfüggesztette szolgáltatását Oroszországban, ideiglenesen leállítva minden jövőbeni projektet és felvásárlást is. Ahogy a Reuters vonatkozó riportja is feliézi, a társaság korábban már bejelentette, hogy nem tervezi állami csatornákkal bővíteni oroszországi szolgáltatását, annak ellenére, hogy az ottani szabályozás előírja az államilag támogatott csatornák terjesztését.

Pénteken már kiderült, hogy a Facebooknak és a Twitternek nem kell ilyen döntésekkel bajlódnia, mert az orosz távközlési szabályozó a platformok blokkolása mellett döntött, válaszul azok tartalmi korlátozásaira az orosz forrásokkal szemben. A közösségi oldalak mellett a Deutsche Wellét, a BBC-t és más nyugati médiaterméket is elérhetetlenné tettek, mivel azok a hatóságok szerint hamis információt terjesztenek, például háborúnak nevezik az Ukrajna ellen indított orosz háborút.

A nagy technológiai vállalatok és Oroszország közötti összetűzés eszkalációjáról többek között ebben és ebben a cikkünkben számoltunk be, de a hírek olyan sűrűn érkeznek a különféle súlyú és fajtájú szankciókról, hogy nemsokára ismét össze kell majd gyűjtenünk az elmúlt napok eseményeit.

Forrás: Bitport

Friss