Okoseszközök

A csúcsmobilok közül csak az almás nem akar megromlani

Kép: PC World

Egy amerikai ár-összehasonlító oldal adatai szerint a legújabb iPhone-ok alig vesztettek értékükből a debütálást követő hónapokban.

Ugyanez nem mondható el a Samsung és a Google csúcskategóriás modelljeiről.

Hasonló témával jó két évvel ezelőtt foglalkoztunk. Akkor cikkünkből kiderült, hogy az okostelefonos gyártók közül leginkább az Apple készülékei tartják meg értéküket a használatban töltött évek során. Egy friss elemzés szerint ezen a trenden a pandémia sem változtatott semmit. Az iPhone brand ereje pedig csak még jobban kidomborodik, ha a debütálást követő hónapokat vizsgáljuk értékvesztés szempontjából.

A használt mobilok és egyéb technológiai cikkek ár-összehasonlítására specializálódott SellCell jelentése három új csúcskategóriás termékcsalád, az iPhone 13 (Apple), a Galaxy S22 (Samsung) és a Pixel 6 (Google) árait vetette össze aszerint, hogy azok mennyit estek a piacra kerülést követő két hónap során.

Jó állapotú iPhone 13 (sárga), Pixel 6 (piros) és Galaxy S22 (kék) készülékek értékvesztése (forrás: SellCell)

Az Egyesült Államok piacára érvényes számok alapján a jó állapotban lévő (alig) használt almás telefonok nagyjából 20 százalékkal érnek kevesebbet a debütálást követően. A Google saját telefoncsaládja, a Pixel 6 ehhez képest már nagyon súlyos, 45 százalék körüli zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. Azonban a legrosszabbul a Samsung új csúcsmodelljei közül választók járhatnak. Ha hirtelen pénzzé kéne tenni egy Galaxy S22-es készüléket, azért már átlagosan a felét sem kapja a tulajdonosa néhány hét használatot követően.

A termékcsaládok egyes modelljeinek értékvesztése (forrás: SellCell)

Ha az egyes modelleket külön vizsgáljuk, az olló még szélesebbre nyílik az androidos gyártók és az Apple teljesítménye között. Az abszolút csúcstartó iPhone 13 Pro Max ára ugyanis a megjelenést követő második hónapra kevesebb mint 5 százaléknyit mérséklődött. Mindeközben a Samsung Galaxy S22+ 5G új árának majdnem 60 százaléka „elporladt” a megjelenést követő első hónapokban.

Forrás: Bitport

Friss