Okoseszközök

A DreamFusion-nel bármilyen álmod valóra válhat

A DreamFusion, a Google következő generációs, mesterséges intelligenciára épülő alkalmazása új megközelítéssel teremt szöveges informácóból háromdimenziós képeket.

A szöveg-kép szintézisben az elmúlt évek jelentős áttöréseket hoztak, köszönheten a milliárdnyi kép-szöveg páron kiképzett diffúziós modelleknek. Ez a megközelítés azonban a háromdimenziós szintézishez úgy lenne adaptálható, ha rendelkezésre állnának a hasonló méretű, címkézett 3D-s adatokból álló adatkészletek és a zajtalanításukra szolgáló, hatékony architektúrák, amelyek közül jelenleg egyik sem létezik. A korlátokat ugyanakkor meg lehet kerülni egy előre betanított 2D-s szöveg-kép diffúziós modell segítségével, ha sikerül bevezetni egy valószínűségi sűrűség-desztilláción alapuló veszteséget, amely lehetővé teszi a modell használatát egy paraméteres képgenerátor optimalizálásának előfeltételeként – olvasható a Google tudósainak szeptember végi publikációjában.

A veszteséget az általuk alkalmazott eljárás során úgy optimalizálnak egy véletlenszerűen inicializált 3D-modellt (Neural Radiance Field, NeRF), hogy alacsony veszteséget érjenek el az ugyancsak véletlenszerű szögekből származó 2D-s renderelésekkel. A szövegek alapján készített 3D-s modellek így tetszőleges szögből megtekinthetők és tetszőleges módon újravilágíthatók, sőt össze is lehet illeszteni őket bármilyen 3D-s környezettel. A DreamFusion néven hivatkozott generátor megközelítése ezek szerint nem igényel háromdimenziós betanítási adatokat, és nem módosítja az előzetesen betanított képdiffúziós modelleket sem, bizonyítva azok hatékonyságát.

Ez is látványos, de a következő kiadás még jobb lehet

A DreamFusion működési koncepcióját bemutató tanulmány egyik szerzője is a 3D-s adatok elhagyását emeli ki Twitter-bejegyzésében, ahonnan el is irányít a projekt oldalára, hogy végignézzük a rendszer által generált kismillió képet. Érdekesség, hogy a megoldást egy másik poszt tanúsága szerint már be is vetették egy hamburgert fogyasztó kísértet figurájának 3D-s nyomtatására. Így az nem világos ugyan, hogy mikor lesz a dologból a nagyközönség számára is elérhető termék, de már látszik, hogy a rá épülő alkalmazásokból nem lesz hiány: a DreamFusion modellek egyelőre nem teljesen realisztikusak, de anélkül is elég lenyűgözően mutatnak.

A kutatók saját értékelése szerint a weboldalukon bemutatott, mesterséges intelligencia által generált formák koherensek, kiváló minőségű normálértékekkel, felületi geometriával és mélységgel, ráadásul megvilágíthatók a rájuk eső fényt minden irányban egyformán visszaverő felületként (Lamberti típusú reflektancia). Ez azt jelenti, hogy a DreamFusion alkotásai egyelőre nem annyira valósághűek, mint mondjuk az Open AI DALL-E 2 rendszerének fotorealisztikus képei, de minden szükséges elemet tartalmaznak. Rendben vannak a mélységek, megfelelőek az arányok, a technológia következő verziója pedig minden bizonnyal vizuális fejlesztéseket hoz majd az első iterációhoz képest.

Forrás: Bitport

Friss