Okoseszközök

Nem lesz jövőre a Raspberry Pi 5

Túlságosan törékeny az ellátási lánc, prioritást élvez a jelenlegi modell gyártása.

Előreláthatóan végig gyógyüzemmódban tölti a jövő évet a brit Raspberry Pi Foundation, jelentette be a szervezetet vezető Eben Upton az ExplainingComputers YouTube-csatorna házigazdájának adott interjújában. Magyarázata szerint a 2022-es év rendkívül megterhelő volt az alapítvány számára, a komponenshiány jelentős nehézségeket okozott a termékcsalád iránti igények kiszolgálásában.

Az ellátási problémák miatt az alapítvány idén hosszú időn keresztül javarészt csak az üzleti ügyfeleit volt képes zökkenőmentesen kiszolgálni, ami jó eséllyel feltűnt a Raspberry Pi lapkaszámítógépeket vásárolni kívánó hobbisták számára, hosszú időn át alig voltak kaphatóak. Szerencsére folyamatosan javul az ellátási helyzet, Upton reményei szerint jövőre minden visszaáll majd a régi kerékvágásba.

VISZONT ENNEK BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN ÁLDOZATOT KELLETT HOZNI, MÉGSEM ÉRKEZIK MEG JÖVŐRE A RASPBERRY PI 5.

Az eredeti tervek szerint az alapítvány 2023 közepe táján kívánta piacra dobni a modernebb rendszerlapkával és egyéb kisebb újításokkal felvértezett Raspberry Pi 5-öt, ám Upton szerint csak 2024-ben érkezhet meg a következő generációs termék. A halasztás mögött jókora részt az áll, hogy továbbra is törékeny az ellátási lánc: nem szeretnék, amennyiben a közösen használt komponenseik miatt a Pi 4 és a Pi 5 egyszerre válnának hiánycikké, a jövő évben inkább stabilizálni kívánják a jelenlegi generációs lapkagép elérhetőségét.

Forrás: ORIGO


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss