Okoseszközök

4+1 tipp, ha meghibásodott a robotporszívó

A robotporszívók ma már életünk szerves részei, rengeteg háztartásban biztosítják az otthon általános tisztaságát és pormentességét, illetve könnyítik meg a lakók életét, akiknek sokkal kevesebb időt kell tölteniük így takarítással.

Nagyon könnyű tehát hozzászokni ahhoz, hogy a robotporszívó elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét, ezért különösen sok kellemetlenséget tud okozni, ha ez az eszköz   meghibásodik, elromlik vagy olyan problémákat produkál, melyek negatívan befolyásolják a takarítás minőségét.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk néhány olyan meghibásodást, melyek gyakran otthoni körülmények között is könnyedén elháríthatók, így nem kell azonnal szervizhez fordulni velük.

Lássuk tehát, hogy melyek azok a tippek és trükkök, melyekkel a garancia elvesztésének kockáztatása nélkül lehetőségünk van megoldani az adott problémát.

  1. Ha a robotporszívó nem kapcsol be vagy nem tölt

Számos oka lehet annak, ha egy robotporszívó egyik napról a másikra egyszerűen nem kapcsol be. Azon túl, hogy a háttérben jelentősebb meghibásodásról is beszélhetünk, néha egészen apró jelenségek idézik elő ezt az állapotot, amit könnyedén megszüntethetünk.

Előfordulhat ugyanis, hogy a robotporszívó egyszerűen teljesen lemerült, mert valamilyen okból kifolyólag nem tudott csatlakozni a dokkolójához, illetve ha mégis, akkor a töltőegységek nem érintkeztek megfelelően.

Ezt a jelenséget gyakran okozza a töltőegység elkoszolódása, amikor nagyobb mennyiségű por, haj vagy egyéb kosz halmozódik fel a dokkolón, esetleg a robotporszívón található csatlakozón. Érdemes ezért – a hálózatról lecsatlakoztatott állapotban – ellenőrizni ezeket a pontokat, és gondoskodni az akadályok eltávolításáról.

Amennyiben a robotporszívó ezt követően sem akar tölteni vagy bekapcsolni, akkor nagyobb meghibásodás állhat a háttérben, de a szerviz felkeresése előtt érdemes lehet kipróbálni még egy másik dokkolóval is, ha lehetőségünk van rá.

  1. Lecsökkent a szívóerő

A szívóerő csökkenését nemcsak a robotporszívó hangján lehet észrevenni, hanem a takarítási teljesítményen is, hiszen ilyenkor az eszköz olyan koszt is képes otthagyni a padlón, amit normál esetben korábban soha.

A csökkent szívóerő gyakran jár együtt a robotporszívó hangjának növekedésével. Ilyen esetekben általában a beépített szűrő – többnyire HEPA filter – eltömődéséről van szó, hiszen a robotporszívó megpróbálja leadni ugyanazt a teljesítményt, de emiatt nem tud olyan vákuumot létrehozni, ami ezt lehetővé tenné.

Ezért a szívóerő csökkenése sok esetben elhárítható a filter cseréjével – jellemzően a portartály közelében helyezkedik el –, de érdemes ellenőrizni a teljes szívórendszert is annak érdekében, hogy nincs-e dugulás a csövekben és így tovább.

Amennyiben a szívóerő a filter cseréjét és egy alapos takarítást követően sem akar helyreállni, nagy valószínűséggel a szívómotor hibásodhatott meg, amit minden esetben csak cserével lehet orvosolni, de ehhez megfelelő alkatrészekre és szervizes háttérre lesz szükség.

  1. Nem lehet kapcsolatot létesíteni a robotporszívóval

Amennyiben azt a kellemetlen hibát tapasztaljuk, hogy robotporszívónkkal nem lehet megfelelően kommunikálni, nem tudunk csatlakozni hozzá az applikáción keresztül, csak az eszköz saját vezérlőgombjaira reagál, akkor nagyon sok esetben nem is a porszívóval van a probléma.

Az első és legfontosabb ilyenkor minden esetben a lakásban található vezeték nélküli internetes hálózat ellenőrzése, hogy van-e WiFi, hogy mindenhol hatótávon belül van-e a porszívó. Előbbi esetben a router újraindítása oldhatja meg a problémát, utóbbinál pedig a jelerősítő berendezések felszerelése.

Amennyiben a vezeték nélküli hálózattal minden rendben, előfordulhat, hogy okostelefonunk és a porszívó között szűnt meg a kapcsolat, amit akár egy egyszerű biztonsági frissítés is előidézhet, mely hozzáfér bizonyos engedélyekhez vagy beállításokhoz.

Ezt a hibát a legegyszerűbben úgy tudjuk elhárítani, ha a meglévő kapcsolatot töröljük, majd egy újat létesítünk a porszívó és a telefon között, hiszen amennyiben korábban ez működött, és nincs külső probléma, akkor az újrakalibrálás után is működnie kell.

  1. Ha a takarítás minőségével van probléma

Robotporszívónk rendeltetésszerűen teszi a dolgát a lakásban, azonban a takarítás minősége messze elmarad a korábban tapasztaltaktól? Ilyen esetekben a legtöbbször valamelyik tartozék meghibásodása állhat a háttérben, melyet elfelejtettek időben kicserélni.

Minden egyes robotporszívón találunk ugyanis kopóalkatrészeket, így a HEPA filter mellett ilyen a keferendszer, mely egy jobb modellen az alsó főkeféből-, valamint az oldalkeféből áll, ezek együttesen biztosítják a porszívó számára a megfelelő munkavégzést.

Ezek a kiegészítők 3-6 havonta csereéretté válnak, ellenkező esetben csökken a takarítás minősége, miközben a robotporszívónak is sokkal nagyobb teljesítményt kell leadnia ugyanazért az eredményért, ami természetesen a szívómotort is túlterhelheti.

Amennyiben a kefék ránézésre is kopottak, deformálódtak vagy erősen hiányosak, akkor a takarítás minőségének problémája vélhetően innen eredeztethető, így fontos a mielőbbi csere.

+1. A robotporszívó mozgása zavarodott, navigációja bizonytalan

Előfordulhat, hogy a robotporszívó megfelelően működik, nincs baj a takarítás minőségével és a teljesítménnyel sem, azonban munka közben mintha zavarodott lenne, nem olyan precíz és kimért az útvonala, mint korábban. Hogy mi lehet a baj?

Az okokat ilyenkor nem szoftveresen kell keresni, mint inkább hardveresen, és a folyamatot elsőként mindig egy alapos takarítással kezdjük. Minden robotporszívó szemét ugyanis a különféle szenzorok és érzékelők adják.

Amennyiben ezek elkoszolódnak, akkor könnyedén produkálhat ilyen jelenséget az eszköz. Nem talál vissza a dokkolójára, bizonytalan az útvonalában, könnyebben elakad, nekimegy berendezési tárgyaknak és mindezt úgy, hogy korábban nem volt jellemző rá.

Ha a tisztogatás után is problémás a robotporszívó tájékozódása, könnyen előfordulhat, hogy hardveres meghibásodás érte valamelyik érzékelőjét, így csak a komplett csere oldhatja meg a jelenséget.

Ha nem segítenek az otthoni praktikák, bízzuk robotporszívó szervizre a javítást

A robotporszívók rengeteg érzékeny alkatrészből álló szerkezetek, így ha olyan meghibásodással találkozunk, amit egy egyszerű takarítással vagy tartozék cseréjével nem tudunk megoldani, akkor bízzuk inkább szervizre a munkát.

A budapesti Robotporszívó Szerviz például márkafüggetlenül várja a legtöbb meghibásodott eszközt, legyen szó akár a szívómotor-, akár a szenzorok problémájáról, vagy éppen egy átfogó karbantartásról.

Mindezt szakszerű keretek között, elérhető árakkal, rövid határidőkkel és természetesen garanciális munkavégzéssel, amihez szervizfutár szolgáltatás is tartozik, mely a vidéken élőknek is lehetőséget ad arra, hogy megfelelő helyen tudják végeztetni robotporszívójuk javítását.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss