Okoseszközök

Miért fontos, hogy szakemberekre bízzuk telefonunk kijelző cseréjét?

Xiaomi Szerviz kijelző csere

A kijelző minden okostelefonnál az egyik legsérülékenyebb alkatrésznek tekinthető. Dacára a folyamatosan fejlődő technológiáknak, bevonatoknak és védőtokoknak, elegendő egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy a képernyő részben vagy teljes egészében használhatatlanná váljon.

Sokak számára ilyenkor nem is lehet kérdés, hogy a kijelző cseréjét egy megfelelő szervizre bízzák, azonban rengetegen vannak, akik megpróbálják saját maguk orvosolni a problémát és házilag kicserélni a törött alkatrészt.

Böröndy Péter, a Xiaomi Szerviz tulajdonosa szerint azonban ez az egyik legrosszabb döntés, amit ilyen esetekben meghozhatunk, hiszen szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznának legalább egy olyan okostelefonnal, ami azért válik teljesen javíthatatlanná, mert tulajdonosa saját maga próbálta orvosolni hibáját.

Hogy miért jelent mindez olyan nagy kockázatot? Az alábbiakban Péter intelmeit olvashatjuk a téma kapcsán!

Fontos a gyakorlat és a szakértelem

A legnagyobb probléma egy otthoni kijelző cserével általában az, hogy a telefontulajdonosoknak nincs elegendő gyakorlatuk és tapasztalatuk ahhoz, hogy megfelelően kivitelezzék a meglévő alkatrész kiszerelését, valamint a cserekijelző szakszerű beépítését.

Egy szervizben ugyanis a dolgozóknak a mindennapi rutin részét képezi a képernyő cseréje, így a hétköznapi emberek számára szokatlan vagy rendhagyó esetekkel is találkoztak már, pontosan tudják, hogy mivel és hová kell nyúlniuk ahhoz, hogy a cserét szakszerűen kivitelezhessék.

A gyakorlat mellett azonban a szaktudás sem elhanyagolható tényező. Youtube videók és internetes útmutatók alapján ugyanis nem lehet megtanulni a kijelző cseréjét, hiszen azon túl, hogy minden telefon más és más, gyakran a sérülés is befolyásolja, hogy miként kell szétszerelni az eszközt.

Egy okostelefon rengeteg apró alkatrészből, megannyi sérülékeny elemből áll össze, így elég egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy a kijelző meghibásodása egy sor más egyéb alkatrész cseréjét tegye szükségessé.

Nem ritka, hogy már a szétszereléskor sokan akkora kárt tesznek a telefonjukban, hogy az teljesen használhatatlanná, javíthatatlanná válik, holott szakavatott kezek számára rutinfeladat lett volna az egész.

Xiaomi Szerviz kijelző csere

Xiaomi Szerviz – okostelefon kijelző csere

Speciális szerszámok és kiegészítők

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy egy okostelefon kijelzőjének szétszereléséhez mennyi speciális szerszámra és kiegészítőre van szükség. Rögtön halálra ítéli a készülékét, aki egyetlen csavarhúzóval szeretne nekiállni a feladatnak, és rengetegen itt hibáznak hatalmasat.

A világháló ugyanis tele van olyan alternatív módszerekkel, melyek hétköznapi szerszámokkal is lehetővé teszik a kijelző cserét. A probléma azonban, hogy ezek többsége átverés, mégis szinte hetente kerül a Xiaomi Szervizbe is olyan készülék, amit nem megfelelő szerszámokkal akartak szétszerelni.

A kijelző cseréjének ugyanis vannak olyan lépései, amikor egyáltalán nem lehet fémszerszámot használni, vagy a miniatűr csavarokhoz speciális csavarhúzók meglétére van szükség, és akkor még nem is beszéltünk az összeszerelésről.

A cserefolyamat legnagyobb nehézségét ugyanis a kijelző beszerelése jelenti, hiszen ehhez például speciális tömítő ragasztót kell alkalmazni, aminek nemcsak a beszerzése jelenthet problémát magánszemélyek számára, hanem a megfelelő alkalmazás is.

A minőségi alkatrész hiánya rengeteg problémát okozhat

Különösen nagy gondot jelent az otthoni körülmények között elvégzett kijelző cseréjekor a megfelelő alkatrész kérdése. Az internet világában természetesen ma már nem nehéz beszerezni egy cserekijelzőt még egy régebbi okostelefonhoz sem, azonban ilyenkor igencsak komoly fejtörést okozhat a minőség kérdése.

A világ másik feléről rendelt alkatrészekkel ugyanis több probléma lehet. A leggyakoribb, hogy egyszerűen olyan kritikán aluli minőséget képviselnek, hogy telefonunk még törött állapotban is használhatóbb volt, mint az új alkatrésszel.

Ezen felül rengeteg gond adódhat az új kijelzővel a szállítás során is, de a leggyakoribb hiányosság gyakran a cserét követően derül csak ki: rengeteg esetben előfordul, hogy a kérdéses alkatrész azért annyira olcsó, mert valamilyen régebbi technológiára épül fel.

Példának okáért nagyon gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor az AMOLED kijelzők helyére olcsóbb, és emiatt kevésbé jó minőségű IPS panelek kerülnek. Miközben az árcédula tekintetében ez valóban spórolás, valójában azonban telefonunk soha többé nem tudja ugyanazt a minőséget biztosítani, mint újkorában.

Egy megfelelő szerviznél ilyen nem fordulhat elő, legfeljebb az, hogy hozott alkatrész kerül beépítésre, de ilyenkor csak magára a szerelésre, a munkára van garancia, a kijelzőre nincs.

Xiaomi Szerviz – okostelefon kijelző csere

A garancia is kérdéses

Ha már szóba került a garancia, érdemes külön kiemelni néhány gondolat erejéig, hogy ez milyen fontos szempont abban az esetben, ha szeretnénk magunk végezni a kijelző cseréjét, hiszen ebben az esetben sem az alkatrészre, sem a munkavégzésre nincs szavatosság.

Ez több szempontból kifolyólag is komoly problémát jelent. Egyrészt a bizonytalan eredetű cserekijelzőknél az is legalább annyira bizonytalan, hogy milyen sokáig bírják majd a beépítést követően, így ha egy hónap után a képernyővel gondok akadnak, kénytelenek leszünk kifizetni egy újabb alkatrészt.

Kellemetlenebb a helyzet abban az esetben, ha a beszerelés során vétettünk hibát. Ha napokon belül elenged a ragasztás vagy kimozdul a helyéről a kijelző, azt senkin sem tudjuk behajtani – még akkor sem, ha valamelyik alkatrész megsérül –, így teljes költségen elölről kell kezdenünk a folyamatot.

Egy szervizben ilyen nem fordulhat elő, hiszen efféle háttér mellett nemcsak magára az alkatrészre, hanem a munkavégzésre is garanciát kapunk, ezáltal bármelyik tekintetben is legyen problémánk az első hónapokban, azt extra költségek nélkül javíttathatjuk ismételten.

Xiaomi telefont Xiaomi Szervizbe

Amennyiben törött vagy hibás kijelzős Xiaomi telefonnal rendelkezünk, és szeretnénk mentesülni a fenti problémák alól, akkor ne is kísérletezzünk az otthoni javítással, hanem válasszuk a Xiaomi Szerviz kijelző csere szolgáltatását.

Esetükben nemcsak tapasztalt munkatársak végzik el az új képernyő beépítését, hanem az elérhető árak mellett garantált a minőségi alkatrész és természetesen a garanciális munkavégzés is.

Az sem jelent problémát, ha nem Budapesten élünk, hiszen a szervizfutár szolgáltatás részeként vidékről, akár otthonunk kényelméből is lehetőségünk nyílik elintézni a teljes folyamatot.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Okoseszközök

Már hazánkban is előrendelhető a számítógép nélkül is használható LG 4K okosmonitor

okosmonitor

Hamarosan Magyarországon is kereskedelmi forgalomba kerül az LG MyView okosmonitora, a 32SR85U, ami tulajdonképpen egy okostelevízió és egy professzionális munkamonitor funkcióit ötvözi.

A 31,5 hüvelykes, 16:9 képarányú, 4K UHD felbontású IPS monitorhoz távirányító és beépített webkamera is jár. A kijelző különlegessége, hogy külön számítógép csatlakoztatása nélkül használható rajta például a Netflix, a Google Calendar és a Twitch. Az LG webáruházában már most előrendelhető az eszköz – méghozzá 20% kedvezménnyel.

Okostévé és monitor egyben

A 32SR85U modellnévre keresztelt okosmonitor beépítve kínálja az LG okostévékből ismert webOS platformot, azaz közvetlenül a kijelzőről érhetjük el az olyan streaming-szolgáltatásokat, mint a Netflix, a Disney+, a Prime Video, az Apple TV, a YouTube vagy a Spotify. A monitoron tehát dolgozhatunk, nézhetjük a kedvenc filmjeinket, sorozatainkat vagy sportműsorainkat, de zenét is hallgathatunk anélkül, hogy csatlakoztatnunk kéne hozzá egy számítógépet. A kezdőlapról ugyanígy bármikor konzol nélkül léphetünk be felhőalapú játékokba vagy nézhetjük a Twitch streamjeit. Mindezt egy 4K UHD (3840 x 2160) IPS képernyőn tehetjük meg úgy, hogy az akár 95%-os lefedettségű DCI-P3 színskála mindig tiszta képet és pontos színeket nyújt széles látószögben.

Elegáns kialakítás

Az elegáns, fehér színű MyView monitor vékony, három oldalon gyakorlatilag kávamentes kialakítása miatt kevesebb helyet foglal az asztalon. A 32SR85U megjelenése kompakt és elegáns az állítható, lekerekített szegélyekkel ellátott állvánnyal és lapos talppal. Mindezek miatt nem véletlen, hogy számos formatervezési elismerést, köztük a Red Dot és az iF dizájndíjait is kiérdemelte.

Home office funkciók

A monitor kifejezetten ideális a munkavégzésre, hiszen közvetlenül elérhetőek róla az olyan produktivitást elősegítő munkaprogramok, mint a Microsoft 365 vagy a Google Calendar. Az okostelefonunk vagy tabletünk képernyőjét is gyorsan tükrözhetjük az AirPlay 2 és Miracast funkciókkal. A beépített wifi és Bluetooth révén pedig minden kiegészítő eszköz – például billentyűzet, egér – gyorsan, kábelek nélkül csatlakoztatható, így a munkaállomás kevésbé lesz zsúfolt. A laptop párosításához elegendő egy USB Type-C™ kábel, ami egyszerre biztosítja a gyors adatátvitelt és a laptop töltését. Az okosmonitoron összesen három USB Type-C™ port és két HDMI-port kapott helyet.

A 32SR85U okosmonitorhoz egy mágnesesen rögzíthető, levehető Full HD webkamera is jár, amely hasznos kiegészítő lehet a videokonferenciák lebonyolításához. A kamerában egy kettős mikrofonrendszer és egy manuálisan használható lencsefedő is helyet kapott – utóbbival egyetlen mozdulattal eltakarhatjuk a kamerát, amikor azt éppen nem használjuk.

Monitor távirányítóval

A monitorhoz – akárcsak egy tévéhez – távirányító is jár, amivel távolról is kényelmesen vezérelhető a kijelző, a külön kapható ún. Magic Remote távirányítóval kiegészítve az eszközt pedig akár hangparancsokkal is irányíthatjuk a készüléket. De a kijelzőt az okostelefonunkkal is vezérelhetjük – a ThinQ alkalmazást letöltve a telefonunk távirányítóként funkcionálhat, így arról állíthatjuk a hangerőt vagy válthatunk csatornát. Így nem kell az asztalhoz ülnünk, ha például valamire rá akarunk keresni a beépített böngészőn.

Az LG 32SR85U okosmonitor április 30-ig 20% kedvezménnyel előrendelhető az LG webáruházában.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján.

Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

CEU és a CEU Demokrácia Intézet 2019-ben Határtalan Tudás címmel rendezvénysorozatot indított, melynek keretében a legnevesebb magyar szakemberek ismertetik közérthetően a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat, és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre.

„Az elmúlt 5 évben többek között olyan témák kerültek terítékre, mint a globális felmelegedés, a hálózatok, a mesterséges intelligencia, a vallás és testiség kérdése, a kisgyerekkori kognitív fejlődés; de szó volt az ukrajnai háború kulturális és geopolitikai hatásairól, Petőfi Sándorról és a magyar oktatási rendszer kihívásairól is. A sorozat népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évek közel 30 előadását százezren követték”

– mondta László Flóra, a CEU Társadalmi Felelősségvállalás-és Kulturális programok irodájának igazgatója.

A programhoz kapcsolódva elkészült a CEU Határtalan Iskola digitális tudástár, amely ingyenesen elérhető a pedagógusok és tanulók számára.

„A tudás senkinek sem lehet a privilégiuma, még az egyetemeké sem. A tudáshoz mindenkinek joga van, ezért indítottuk Határtalan Tudás sorozatunkat. A CEU Határtalan Iskolája most szélesíti a tudomány társadalmi elérését a diákok felé azzal, hogy könnyen hozzáférhetővé teszi számukra is a tudományos eredményeket. Magyarország legkiválóbb tudósainak előadásait rövid modulokra bontottuk, és a gimnáziumi tananyag megfelelő részeihez kapcsoltuk. Az online, interaktív platformon a diákok egyszerűen navigálva, tematikusan, a tananyagot követve szélesíthetik tudásukat az adott témában, ami segíthet a mindennapi tanulásban, de az érettségire való felkészülésben is”

– mondta Fábri György, a CEU Határtalan Tudás szakmai vezetője. A Határtalan iskola révén a pedagógusok a legfrissebb tudományos eredményekkel egészíthetik ki a NAT szerinti tanmenetet.

Határtalan Iskola digitális tudástár az alábbi linken érhető el: https://www.ceu.edu/hatartalantudas

A Határtalan Tudás programokra pedig ezen a linken iratkozhatnak fel az érdeklődők.

A Határtalan Tudás következő eseményén Érdemes-e megkutatni a közvéleményt címmel május 21-én Tóka Gábor politológus és Bojár Ábel közgazdász, politológus eladását hallgathatják az érdeklődők a CEU-n.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

safecross

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

A SafeCross okoszebra egy mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett érzékelőkkel és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal ellátott rendszer, mely segítségével biztonságosabbá válnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek. A rendszer lényege, hogy a precíz érzékelőivel már a kijelölt gyalogátkelőhelyre lépés előtt érzékeli a gyalogos mozgását és működésbe hozza az útburkolatba telepített nagy fényerejű LED prizmákat, melyek villogó jelzéssel hívják fel a sofőrök figyelmét a balesetveszélyes helyzetekre, és segítik azok elkerülését. A SafeCross okoszebra ezen kívül tartalmaz az úttest két oldalán elhelyezett kiemelt világítást, melynek segítségével sötétedés után jobban láthatóvá válik a gyalogátkelőhely és környezete.

Sokan nem tudják, de az autóvezető látótere a sebesség növekedésével egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelő teljes szélességének csak 60%-át, a középső részét látja élesen. Az okoszebrák esetében a vezető látóterének fókuszában felvillanó LED-fények hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. Statisztikák szerint az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel – mérések szerint 55%-ról 76%-ra – növekszik azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az évek során a több tucat önkormányzaton kívül olyan kiemelt partnereink lettek, mint a Generali a Biztonságért Alapítvány, akikkel több, mint 60 gyalogátkelőhelyet tettünk biztonságosabbá. De megtisztelt minket bizalmával többek között a MOL Magyarország Nyrt., a Lego Manufacturing Kft., a Hoya Magyarország Zrt. és számos olyan cég, amelyek fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, azon belül is a gyalogosok biztonságát. Folyamatos fejlesztéseinkkel arra törekszünk, hogy még precízebb, még hatékonyabb rendszert adhassunk megrendelőinknek

– mondta el Pearl Eran, a Pearl Enterprises Kft. alapító-ügyvezető igazgatója, a rendszer feltalálója.

Büszke vagyok rá, hogy a Pearl Enterprises Kft-vel már 2018 óta együttműködünk a Safe Cross okoszebra rendszer elterjesztésében. Közös célunk a közlekedésbiztonság javítása, a gyalogosok védelme, hiszen sajnos évente közel 1000 gyalogosgázolás történik a zebrákon. Az együttműködésünk során a Generali a Biztonságért Alapítvány több, mint 100 millió forint értékben támogatta az okoszebrák kiépítését szerte az országban. Az elmúlt 5 évben több, mint 60 gyalogátkelőt tettünk „okossá” a kezdeményezésnek köszönhetően. Az innovatív okoszebra rendszer hozzájárul ahhoz, hogy ezeken a helyszíneken csökkentsük a balesetek számát. A mérések azt mutatják, hogy akár 20 százalékkal is nőhet az autósok megállási hajlandósága a gyalogátkelőhelyek közelében, ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható adat a balesetek megelőzéséhez. Örülök, hogy partnerek lehetünk ebben a fontos küldetésben

– tette hozzá Kalmár László, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

További információk az okoszebráról: https://solarway.hu/safecross-okoszebra/


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss