Okoseszközök

Itt a légtisztítók nagy tesztje!

Első helyre a cseh Tesla okos készüléke ért be!

A belélegzett levegő tisztasága nagyban befolyásolja életminőségünket, jelentős hatással van az egészségünkre is. Szerencsére ma már nem kell egészen a hegyekig mennünk a friss levegőért, hiszen a légtisztítóknak köszönhetően már otthonunk kényelmében is élvezhetjük azt. De hogyan válasszunk okosan légtisztítót, mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Ebben segít a FÉBÉSZ (Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség) friss tesztje, ahol 12 különböző légtisztító készüléket vettek górcső alá. A teszt győztese a cseh Tesla okosotthon márka Pro M légtisztító készüléke lett.

Mi alapján válasszunk készüléket?

Fontos tisztázni, miért szeretnénk ilyen készüléket. A kellemetlen szagokat szeretnénk semlegesíteni? Vagy gyakran szmogos vagy dohányfüsttel teli a levegő? Allergiában vagy asztmában szenvedünk, esetleg szeretnénk a levegőben lévő kórokozókat is semlegesíteni? Fontos paraméter az is, hogy hány négyzetméter levegőt szeretnénk megtisztítani, szeretnénk-e a párát is szabályozni, vagy épp távolról irányítani a készüléket okos alkalmazás segítségével – hívja fel a figyelmet friss terméktesztjében a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).

Szűrők – ezt érdemes tudni róluk!

A légtisztító kiválasztása során az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen szűrővel, szűrökkel rendelkezik az adott készülék, mert ez meghatározza a levegő tisztítás módját is! A HEPA szűrő garantált hatékonysága például 99% fölötti. Ez a szűrőtípus akár a 0,3 mikron (milliméter ezred része) méretű részecskéket is képes kiszűrni, azaz alkalmas pollenek, penész spórák és a finomabb részecskék szűrésére is, így allergiában vagy asztmában szenvedőknek jó választás lehet. Előnyös, ha termék rendelkezik valamilyen előszűrővel vagy porszűrővel, amely felfogja a nagyobb porszemeket, hajszálakat és állatszőröket. Az előszűrővel ellátott készülékek nem csak a levegőt teszik kellemesebbé, de a HEPA szűrőjüket is védik az gyors elporosodástól. A szénszűrő szintén gyakori eleme a légtisztító berendezéseknek. Ez a szűrőtípus akkor jön jól, ha a például forgalmas helyen lakunk, ahol számolnunk kell a kipufogó füst jelenlétével, vagy a dohányfüst szűrésével. A katalitikus szűrő funkciót is érdemes figyelembe venni: ennek lényege, hogy nemcsak megköti a levegőben lévő illékony szerves vegyületeket, hanem széndioxidra és vízre is bontja azokat. Kaphatóak még baktériumok és vírusok kiszűrésére is alkalmas szűrők és UV lámpával ellátott készülékek, amelyek sterilizálják a levegőt – ez különösen jól jöhet a megfázásos időszakokban.

Mekkora legyen a teljesítmény?

Érdemes előre meghatározni, hogy hány köbméter levegőt kell a készüléknek egy óra alatt megtisztítani, és ehhez választani a légtisztítót! – írja a teszt. Ezt az értéket a gyártók m³/h-ban jelölik. Szakértők szerint az az ideális, ha a készülék a helyiség levegőjét óránként 2-3 alkalommal átszűri. Ezért egy egyszerű számítással megállapíthatjuk, hogy megfelelő-e számunkra a kiválasztott légtisztító, mégpedig úgy, hogy a helyiség térfogatát megszorozzuk 2,5-tel. Allergiásoknak jobb, ha erősebb gépet választanak, ilyenkor célszerű 2,5 helyett 4-gyel szorozni.

Mire érdemes még figyelni?

A FÉBÉSZ tesztjén szereplő légtisztító készülékek 17 és 62 dB közötti zajterhelést bocsájtanak ki. Előnyös, ha a gép rendelkezik éjszakai üzemmóddal, ami jóval csendesebb működést tesz lehetővé. Az éjszakai üzemmódban működő gépek hangja jellemzően 30 dB alatti működést jelent. Viszonyításképpen a beszélgetések zajszintje 60 dB körül van. Olyan plusz funkciók, mint a levegő minőségének folyamatos monitorozása, távolról való irányíthatóság, páratartalom szabályozás, tovább emelhetik az eszköz élvezeti és hasznossági értékét.

A teszt győztese

A FÉBÉSZ tesztje 12 terméket vett górcső alá és hasonlított össze a következő szempontok alapján: egynél több szűrőért, légtisztító funkciókért, mobilos vagy hangvezérlésért, 200 m³/h feletti teljesítményért plusz pont járt, levonás viszont a magas zajszintért. Ezek alapján a teszt győztese a Tesla okos légtisztó Pro M légtisztító lett, ami öt különféle szűrővel, valamint levegő ionizáló funkcióval is rendelkezik, összekapcsolható mobilalkalmazással, és a számos hasznos funkció mellett ár-érték arányát tekintve is jó választást jelenthet.

A teszten első három helyen végzett légtisztítók főbb tulajdonságai
Összehasonlítási szempont/légtisztító Tesla okos légtisztító Pro M Concept CA2000 Elektrolux Pura A9
Ár 67.590 Ft 91.490 Ft 217.190 Ft
Teljesítmény 210 m³/h 320 m³/h 620 m³/h
Szűrők HEPA, szén, UV lámpás, katalitikus, előszűrő porszűrő, katalitikus, antibakteriális, HEPA, UV fertőtlenítő lámpa EPA 12, szénszűrő, antibakteriális, mechanikus
Funkciók Időzítő, teljesítmény-szabályozás, automatikus üzemmód, levegő ionizálás, levegőminőség jelzés, porérzékelő, gyerekzár Időzítő, éjszakai mód, levegő ionizálás, levegőminőség jelzés, gyerekzár, hőmérséklet kijelzés teljesítmény-szabályozás, automatikus üzemmód, levegő ionizálás, éjszakai mód, levegő minőség jelzés
Szobaméret 25 m2 40 m2 129 m2

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss