Okoseszközök

Jönnek az új Copilot+ PC-k

Páratlan teljesítményű számítógépek érkeznek hamarosan a piacra a Microsofttól és partnereitől. Az egyedülállóan gyors, másodpercenként 40 billió művelet végrehajtására képes Copilot+ PC-k a generatív mesterséges intelligenciát használó új funkciókat kínálnak, amelyek korábban nem látott hatékonyságnövekedést fognak eredményezni.

A Microsoft ma bemutatta az új, AI-ra optimalizált Windows-eszközöket: a Copilot+ PC-ket. A Copilot+ PC-k a valaha épített leggyorsabb és legintelligensebb Windows PC-k: olyan chipeket kaptak, amelyek másodpercenként több mint 40 billió műveletet képesek elvégezni, az akkumulátor kapacitásuk, a hatalmas teljesítmény ellenére, egész napos, töltés nélküli használatot tesz lehetővé.

A Copilot PC-k, a legfejlettebb AI-modellek alkalmazásával, egyedülálló képességeket kínálnak:

  • Recall: „Tudom, hogy találkoztam már vele, de már nem emlékszem hol, és mikor, pedig most nagy szükségem volna rá” – hozzáférés a korábbi interakciókhoz a PC-n, intuitív módon, vagyis a funkció azonnal megtalálja, amit a felhasználó az eszközén korábban látott.
  • Cocreator: AI képek létrehozása és finomítása közel valós időben.
  • Továbbfejlesztett képszerkesztés: fotók javítása AI-alapú eszközökkel a Photos alkalmazásban.
  • Live Captions – élő feliratozás: a funkció több mint 40 nyelvet képes lefordítani angol nyelvre, hang alapján, valós időben.
  • Új Windows Studio Effektek: többek között portré megvilágítás, kreatív szűrők és továbbfejlesztett hangfókusz.
  • Partner alkalmazások: Adobe, DaVinci Resolve, CapCut, Cephable, LiquidText és djay Pro, amelyek az NPU-t használják a teljesítmény és kreativitás fokozása érdekében.

A nagy teljesítményre képes virtuális asszisztens, a Copilot, minden Copilot+ PC-n egy erre dedikált billentyűvel érhető el gyorsan. A Copilot az aktuálisan legfejlettebb mesterséges intelligencia modelleket alkalmazza, így például a GPT-4o-t, a még természetesebb, beszélt nyelvű kommunikáció érdekében.

Az említett funkciók nemcsak a Microsoft Surface gépein érhetőek el, hanem a Microsoft partnerei, például az Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo és Samsung által kínált karcsú és könnyű készülékeken is. Az eszközöket már a mai naptól lehet előrendelni, a forgalmazás pedig június 18-án indul. A vállalkozások a meglévő eszközeiket és folyamataikat alkalmazva telepíthetik a Copilot+ PC-ket.

Hardver a mesterséges intelligenciára tervezve

A Copilot+ PC-k első sorozata új fejezetet nyit a hardveres AI innovációk történetében. A teljesen újratervezett PC architektúrájukkal ezek az eszközök egyesítik a CPU, GPU és a nagy teljesítményű neurális feldolgozó egységet (NPU) képességeit a páratlan teljesítmény és hatékonyság érdekében. A Copilot+ PC-k teljesítményben felülmúlják a versenytársaikat, és egész napos akkumulátor-üzemidőt kínálnak.

Az eszközök Qualcomm és natív Arm64 támogatást kaptak a Microsoft 365 alkalmazások, továbbá a Chrome, a Spotify, a Zoom, a WhatsApp, a Blender, az Affinity Suite, a DaVinci Resolve és még sok egyéb szoftver gördülékeny működtetése érdekében. A Prism emulátorral a natív és emulált alkalmazások is zökkenőmentesen futnak.

Minden Copilot+ PC-t, alapértelmezés szerint a Microsoft Pluton Security processzorral és az új Windows 11 biztonsági funkciókkal látták el, ezzel biztosítva a felhasználók adatainak maximális védelmét.

A Microsoft partnerei által gyártott eszközök Snapdragon X Elite és X Plus processzorokkal érkeznek. A Microsoft az együttműködést szeretné még jobban elmélyíteni az AMD-vel és az Intellel, így a generatív mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket még szélesebb közönség, például a számítógépes játékok szerelmesei számára is elérthetővé tenni. Ezekkel az együttműködésekkel a Microsoft az elkövetkező évtizedre fekteti le a Windows-innováció alapjait.

Bővebb információ az újdonságokról a Microsoft blogján olvasható.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss