Okoseszközök

5 lépés, hogy gyors laptopod legyen

Képek forrása: Envato Elements, Freepik

Ha használtál már új laptopot, valószínűleg tudod, milyen jó érzés, amikor bármit csinálsz, a gép azonnal reagál, a programok pedig várakozás nélkül indulnak el. Sajnos azonban ez az állapot nem tart örökké. A laptopok a legkörültekintőbb felhasználók kezei alatt is, idővel veszítenek a teljesítményükből, a nem tudatos használat pedig még korábban visszavetheti a sebességet.

Ebben a cikkben adunk 5 tippet, amik segítségével elkerülheted a laptopod korai elhasználódását. Sőt, egy kis törődéssel nem csak a teljesítmény őrizhető meg, hanem a laptop élettartama is alaposan kitolható.

Vizsgáld meg és korlátozd a programjaid

A különböző szoftverek szinte korlátlan lehetőségekkel tudják felruházni a géped. Ezek, bár nagyon hasznosak, egy idő után jelentős nyomást helyeznek az operációs rendszerre, ami ezáltal lassabban indul és a működése sem lesz annyira pörgős.

Első lépésként érdemes átnézned, milyen programok indulnak el automatikusan az operációs rendszereddel. Ezt a legegyszerűbben a következő lépéseket követve teheted meg:

  1. Nyomd le egyszerre a ctrl + shift + esc billentyűket
  2. Kattints az Indítás fülre
  3. A megjelenő listában szerepel minden program, ami elindul a Windows-zal

Ha itt találsz olyan programot, amire az indításkor nincs szükséged, a Letiltás gombbal ezt rögtön korlátozhatod. Ezzel egyrészt felgyorsítod a gép indulását, másrészt memóriát szabadítasz fel, ami a használat fürgeségéhez is hozzájárul.

A következő, hogy a nem szükséges programokat eltávolítsd, amivel akár több gigabájt helyet felszabadíthatsz:

  1. Kattints jobb egérgombbal a Windows logóra a tálcán
  2. Nyisd meg a Vezérlőpultot
  3. Kattints a Programok telepítése és törlése opcióra
  4. A megnyíló listában válaszd ki azokat a programokat, amiket már nem használsz, és távolítsd el őket

Optimalizáld az operációs rendszered

Az operációs rendszer a legfontosabb szoftver a laptopodon. Ez biztosít környezetet a programok futtatásához, garantálja a biztonságos működést és rengeteg háttérfolyamat elvégzésével törekszik a problémamentes működésre. Van pár dolog azonban, amit te is megtehetsz a rendszeredért. Kezd azzal, hogy parancsba adod a Windows-nak a teljesítményre való koncentrációt:

  1. Nyomd meg a Windows gombot
  2. Gépeld be a következőt: Energiaséma kiválasztása

Az első találatot megnyitva lehetőséged nyílik energiasémát váltani. Az alapértelmezett beállítás a kiegyensúlyozott, a teljesítménycentrikus opcióval azonban egyes esetekben jelentős gyorsulás elérhető.

A vizuális elemek csökkentésével is sokat segíthetünk egy lassuló laptopon. Ezeket könnyedén korlátozhatod a következő lépésekkel:

  1. Nyisd meg a Teljesítmény beállítások ablakot a kereső segítségével
  2. A megjelenő ablakban válaszd ki a Legjobb teljesítmény opciót
  3. Nyomj az OK gombra és indítsd újra a laptopod

Frissítsd a hardvert

A RAM a laptopod rövidtávú memóriája, használat közben itt vannak tárolva a futó programok. A RAM gazdálkodás kritikus fontosságú, azt ugyanis az operációs rendszer is aktívan használja, és például az internetböngészők vagy képszerkesztők is jelentős mennyiséget emészthetnek fel. Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy kevesebb programot futtatsz egy időben, vagy memóriát bővítesz.

A RAM bővítésénél csak egyetlen dolog lehet nagyobb hatással a laptopod sebességére: a HDD lecserélése SSD-re, vagy utóbbi nagyobbra cserélése. A HDD a mechanikus működése miatt ma már egyáltalán nem ajánlott, ezeket azonban könnyen lehet SSD-re cserélni, amik villámgyorssá teszik az operációs rendszer és a programok elindítását, sőt, az általános használatot is. Az SSD további előnye, hogy a memória túlcsordulása esetén be tud segíteni a programok futtatásában.

Ezeket a módosításokat, mivel a laptop szétszedésével járnak, érdemes profikra bízni.

Segíts az üzemidőn

A laptop képernyő és a sebesség között nem tűnik egyértelműnek, mégis fontos kapcsolat áll fenn. A laptopok hajlamosak arra, hogy az akkumulátor merülésével visszavegyék a teljesítményt. Ez ugyan elkerülhetetlen, viszont kitolható. A modern megjelenítők jellemzően 50%-os fényerő fölött jelentősen több áramot fogyasztanak. Érdemes tehát éppen a felénél egy picit alacsonyabbra venni a fényerőt, így a laptop akkumulátor üzemideje érezhetően megnő és később kezdi el korlátozni a sebességet.

Ne hagyd, hogy melegedjen

Talán ez a legfontosabb tanács. A laptopok hűtőrendszerének körülbelül egy év elég ahhoz, hogy akkora mennyiségű port szívjon be, amitől már nem tud hatékonyan működni, ami két következménnyel járhat: vagy drasztikusan csökken a teljesítmény, vagy leáll a gép.

A túlmelegedés egyértelmű jelekkel jár. Egyrészt sokkal hangosabb lesz a laptop, másrészt pedig a felületei kellemetlenül forrósodnak, ami már a használatot is akadályozza.

Ilyenkor már kritikus fontosságú a laptop szakszerű kitakarítása, ugyanis a legtöbb laptop a túlmelegedés miatt megy tönkre. Akár egy alapos takarításra, vagy szakszerű fejlesztésre, bővítésre van szükséged, bizalommal keresheted a Laptopszaki csapatát, akik több mint 10 éves tapasztalattal a hátuk mögött segítenek bármilyen jellegű laptopos problémával kapcsolatban.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss