Okoseszközök
Ezért fontos odafigyelni a kávéfőző karbantartására
A karos kávéfőzőkkel kávéházi minőségben készíthetők odahaza különféle kávéköltemények. Ha valaki egy „home barista” tanfolyammal egészíti ki egy ilyen készülék vásárlását, akkor szinte semmi sem szabhat határt a fantáziának.
„A karos kávéfőzők időszakos karbantartásáról azonban nem szabad megfeledkezni annak érdekében, hogy ezek a készülékek sokáig kiszolgáljanak minket”
– hangsúlyozta Fazekas Imre, a Sage termékmenedzsere.
A legtöbb konyhai készülék, beleértve a kávéfőzőket is, főként a vízkő káros hatásainak van kitéve. A Sage kávéfőzők ezért speciális vízszűrővel rendelkeznek, amely csökkenti a vízkőképződés esélyét. Amennyiben a felhasználó a vízszűrőt legfeljebb háromhavonta, illetve legalább 40 liter víz átszűrését követően rendszeresen cseréli, akkor nincs szükség aggodalomra.
„A megadott vízmennyiség 4-es vízkeménységre vonatkozik, ha azonban csak 2-es vízkeménységgel állunk szemben, akkor elég a szűrőt 60 liternyi vízfelhasználás után cserélni”
– hívta fel a figyelmet Fazekas Imre.
Hozzátette: ahhoz, hogy egy kávéfőzőben a vízszűrő elérje a felhasználásának határát nagyjából 90 napra van szükség, rendszeres használat esetén.
Vízkőmentesítés egyszerűen
Még a vízszűrő időben történő cseréje esetén is javasolt időnként vízkőeltávolítást végezni, mivel a keményebb víz használata esetén a kávéfőző belsejében minimális mennyiségű vízkő rakódhat le, amely csökkentheti a készülék teljesítményét és az átfolyó víz mennyiségét. Ez pedig hatással lehet a főzött kávé minőségére és ízére is. A vízkő eltávolításhoz először is ki kell önteni a víztartályból a vizet, majd a karos kávéfőző kezelőfelületén célszerű kiválasztani a „Vízkőeltávolítás” (Descale cycle) programot. Ezután a gép elvégzi a vízmelegítő rendszer, csövek és belső alkatrészek vízkőtelenítését.
Ez a funkció nem keverendő össze a Takarítás („Clean”) programmal, amelyet jóval gyakrabban, két-három hetente érdemes elvégezni. Elsődleges célja, hogy eltüntesse a kávémaradványokat, valamint a zacc szennyeződéseket a főzőegységből és a szűrőrendszerből. A Takarítás program lefuttatásához egy tisztító tablettára (Sage BEC250) is szükség lehet. Rendszeres lefuttatásával megőrizhető a kávé karakteres íze.
A kávédaráló tisztítása
A kávédaráló szakszerű tisztításának első lépése a kávébabtartály teljes kiürítése. Ezt követően a darálót üresjáratban célszerű működtetni egy meghatározott ideig, hogy eltávolíthatók legyenek az esetlegesen bent maradt szemcsék. Ezután javasolt a tartályt kivenni, majd a felső őrlőkerék rögzítését óvatosan kioldani.
„A felső kereket emeljük ki, majd egy puha ecset segítségével végezzük el az alapos tisztítását. Végül fontos a darált kávé adagoló furatát is kitisztítani egy megfelelő kefével, ezzel biztosítva a készülék hosszú távú, hibamentes működését”
– jegyezte meg Fazekas Imre.
A kávédaráló tisztításánál fokozott óvatossággal kell eljárni, mivel daráló kések élesek, ezért nem szabad hozzájuk érni közvetlenül. Az ecsetes tisztítás akár porszívóval is helyettesíthető a kávédaráló esetében.
A kávéfőző karbantartásánál érdemes figyelmet fordítani a csepptálca, a portafilter és a szűrő letakarítására is. A gondos karbantartás tehát nemcsak a kávéfőző élettartamát növeli, hanem minden csésze kávéval a minőségi élményt is biztosítja.
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!