Szórakozás

Így kövesd a labdarúgó EB-t, ha nincs időd élőben nézni

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a labdarúgó Európa-bajnokságot, de az esemény nem marad el szerencsére.

A labdarúgó EB első mérkőzésérere 2021. június 11-én került sor, a döntőt pedig kereken egy hónappal később rendezik a magyar válogatott részvételével. Akinek nincs akkora szerencséje, hogy élőben nézze a találkozókat, annak sem kell elkeserednie, hiszen jó pár egyéb módon nyomon követheti a történéseket. Ezeket gyűjtöttük most össze!

TV-közvetítés

A legjobb megoldás a televíziós közvetítés segítségével nézni a mérkőzéseket. Az MTVA 2021-ben is segítséget nyújt ebben, hiszen az M4 élőben adja az összecsapásokat. Amennyiben valaki előfizetett valamelyik szolgáltató televíziós csomagjára, akkor nincs is más dolga, mint odakapcsolni, bekészíteni a szotyit, tökmagot, és drukkolni.

Amennyiben nem rendelkezik előfizetéssel, akkor sincs gond, hiszen a műsorok a digitális földfelszíni sugárzás révén ingyenesen is elérhetőek. A modern tévék már rendelkeznek beépített digitális (DVB-T típusú szükséges) tunerrel, tehát elég csak rádugni egy antennát a készülékre, elindítani a csatornahangolást, és ezt követően kiválasztani az M4 adót. Ha valakinek régebbi, tehát például hagyományos CRT televíziója van, akkor sem kell kétségbe esnie. Ilyenkor ugyanis egy olyan külső egységet kell rádugnia a SCART porton keresztül, amely tartalmazza a szükséges alkatrészeket. Ezek az úgynevezett set-top boxok már pár ezer forintért beszerezhetőek. Magától értetődően ilyenkor a set-top boxhoz kell csatlakoztatni a megfelelő teljesítményű külső antennát.

Már létezek olyan DVB-T tunerek, amelyek USB-csatlakozóval is rendelkeznek, ezek révén pedig számítógépen is elérhetőek a digitális tv-adások, így például az M4 műsora. Tehát csak egyszerűen be kell dugni az asztali PC-be vagy laptopba az eszközt, mint egy pendrive-ot, és máris lehet nézni a mérkőzéseket.

Internetes adás

Az MTVA Médiaklikk internetes oldalán online streaming, azaz internetes közvetítéssel is sugározzák majd a mérkőzéseket. Viszont ehhez megfelelő sávszélesség szükséges, amely a WiFi mellett akár mobilnettel is elérhető. Ám azt érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen típusú tartalomfogyasztás komoly adatforgalmat generál. Tehát, ha valaki nem figyel, akkor hamar kimerítheti a rendelkezésre álló keretet. Az internetes közvetítéssel kapcsolatos másik probléma lehet, hogy ha egyszerre sokan próbálnak csatlakozni, akkor előfordulhat, hogy „megfagy” az adás, vagy borzalmas lesz a képminőség, mert a szerverek túl sok beérkező igényt próbálnak egyszerre kielégíteni.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy több olyan weboldal van, amely azzal kecsegtet, hogy regisztráció, vagy reklámokra történő kattintások után engedi nézni a mérkőzések közvetítését, illegálisan. Azonban ezeknek nem szabad bedőlni. Jó esetben csak az időnket vesztegetjük azzal, hogy hirdetéseket nézegetünk, de akár az is előfordulhat, hogy vírust telepítenek a gépünkre.

Rádiós közvetítés

A közszolgálati Petőfi Rádió új rovattal is készül a labdarúgó Európa-bajnokságra, tehát ha valakinek nincs lehetősége arra, hogy tévén vagy számítógépen nézze a meccseket, akkor követheti ily módon is az eseményeket. Egyébként mi a Körkapcsoláson nőttünk fel, és egyszerűen imádtuk, szóval lehet, hogy már csak a nosztalgia kedvéért is fogunk rádiózni egy picit, annak ellenére, hogy természetesen a nagy tévé is be van állítva már.

Internetes oldalak

És ha már itt tartunk: az Origo Sport rovata kiemelten foglakozik a labdarúgó Európa-bajnoksággal, és élő közvetítéssel is készülnek a munkatársak a mérkőzésekről. Emellett természetesen ipari mennyiségű elemzés, értékelés, hír, valamint beszámoló is várható a rendezvénnyel, a csapatokkal, a játékosokkal, a meccsekkel és az eredményekkel kapcsolatban.

Szabadtéri kivetítők

A közterületen felállított kivetítőkön is lehet követni az eseményeket, ráadásul a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Vagyis védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci-Eb-t.

Forrás: Origo

Friss