Tippek

Ózongenerátor: Egy kíméletlen fegyver, amely elpusztítja a koronavírust és sok minden mást is

2020-ban a koronavírus megjelenésével egyre inkább elterjedtek az ózongenerátorok a köztudatban. Ilyen készülékeket használnak az Országos Mentőszolgálatnál, számos busztársaságnál, kórházakban, hivatalokban, iskolákban egyaránt, de már régóta ismert pl. a klímatisztító cégek körében.

Az olyan helyeken, ahol sokan megfordulnak, rendszeresen fertőtleníteni kell, erre pedig egy praktikus megoldást nyújtanak ezek az eszközök. De mit is kell tudni róla? Mire lehet használni? Biztonságos? Ezeknek jártunk utána.

Az ózongenerátor, mint fertőtlenítő

Eleinte az ózongenerátorok arról voltak ismertek, hogy kiváló szagmentesítők, ezért is használták előszeretettel a szállásadók, ahol vendégváltáskor ezzel frissítették fel a szobákat.

De hogyan teljesít az ózongenerátor, mint baktériumölő? 

Az ózon egy 3 atomból álló oxigénmolekula, egy erős oxidálószer, amely az élő szöveteket támadja. Megbontja a vírusok, baktériumok sejthártyáját, a szerves molekulaláncokat feldarabolja és elpusztítja azokat.
50x erősebb hatóanyag a klórtól, így egy nagyon kíméletlen fertőtlenítő megoldás a mikroorganizmusokkal szemben. 

Japán kutatók kimutatták, hogy az ózon már kis koncentrációban is csökkenti a koronavírus átterjedését, míg magas 1-6 ppm közötti ózonkoncetrációban hatásosan semlegesíti. Az EU által elfogadott határérték 2,34 ppm, amely felett már megfelelő a fertőtlenítés.
Ez a koncentrált ózonmennyiség egy kereskedelmi forgalomban kapható 4 000 mg/órás ózongenerátorral, 35m2 területen, 105 m3 légtérben 60-70 perc alatt érhető el.

Mi mindenre jó még az ózongenerátor?

A szag-, vírus- és baktériummentesítés csak a jéghegy csúcsa egy ózongenerátornál.
Sokoldalúságát tükrözi, hogy egyszerre használják az élelmiszeripartól kezdve, a szennyvíztisztításon át a klímatisztításig, egyaránt ózontechnológiára alapozva.

Az ózongáz nagy előnye, hogy képes bejutni olyan eldugott helyekre is, ahová a hagyományos tisztítószereknek esélye nincs. A hagyományos vegyszerekkel ellentétben a mikroorganizmusok nem tudnak az ózonnal szemben immunitást felépíteni, éppen ezekért közkedvelt fegyver a penész elleni küzdelemben.

A látható penészt el lehet pusztítani a folyékony szerekkel, ám a szétszóródott spórákat lehetetlen minden tárgy felületén, a falakon, bútorokon megszüntetni, az életben maradt spórák pedig így gyorsan újra elszaporodhatnak.

Ilyenkor jön képbe az ózongenerátor, mivel a légnemű ózon nemcsak szinte mindenhova eljut, de még az egyik legerősebb fertőtlenítő is, amely megbontja a baktériumok sejthártyáját, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által, megállítva ezzel a gombák sejtnövekedését, szaporodását valamint megszünteti az egészségre gyakorolt káros hatásukat. 

Egy másik gyakori problémára, az ágyi poloskákkal szemben is megoldást nyújthat egy nagy teljesítményű ózongenerátor.
Ezek az élősködők kíméletlenek a szálláshelyekkel és a vendégekkel egyaránt, nem szívesen visszük haza őket nyaralásról. Napközben a falrepedésekben húzza meg magát, csak éjszaka bújik elő, ha gazdatestet talál.
Az ózon gáz halmazállapota lévén képes a repedésekbe bejutni és rendszeresen használva, nagy koncentrációban kiirtani az ágyi poloskát.

Mire ügyeljünk használat előtt, után?

Az ózongáz tehát egy széles körben alkalmazható, hatékony anyag, de nem árt vele vigyázni. Minden élőlényre mérgező, az emberi szervezetre káros, elsősorban tüdőirritációt okoz.

Ezért is nagyon fontos, hogy használat előtt tartsunk be bizonyos szabályokat és mindig a használati útmutatóban előírt ideig használjuk a készülékeket.

Az ózonkezelés 4 lépése:

Hogyan válasszuk ki a megfelelő készüléket?

A felhasználási célok (szagmentesítés, fertőtlenítés, penész  vagy rovar elleni küzdelem), a kezelt terület adottságai, méretei, az ózongenerátor teljesítménye és a kezelés rendszeressége mind-mind fontos tényező.

Mielőtt vásárolnánk, fontos hogy alaposan tájékozódjunk, ebben segít az ozongeneratorshop.hu ingyenesen elérhető területkalkulátorával, kiválasztási útmutatójával és animált használati útmutató videójával. 

Azokat az intézményeket kiemelten szeretnék támogatni, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyen készülékekre a koronavírus elleni harcban. Emiatt az egészségügyi, oktatási és szociális intézmények részére kedvezményes árat és akár utólagos fizetést biztosítanak, hiszen a cél az, hogy minél korábban használatba tudják venni az ózongenerátorokat.

Friss