Tippek

Újabb változást figyelhetünk meg a Google Chrome-ban

Az egyszerűsítés volt a Google célja, amikor úgy döntött, a Chrome böngésző nem mutatja majd a weboldalak teljes címét a felhasználóknak. Azóta bebizonyosodott: a csalók örülhettek legjobban. A Google belátta, ezért változtatott.

Évek óta zajló folyamat a Chrome böngészőben a címsáv egyszerűsítése. A Google indoklása szerint az átlagfelhasználók számára felesleges, sőt zavaró is lehet, ha egy hosszú, számukra nehezen értelmezhető URL-struktúrával találják szembe magukat.

Néhány szakember már korábban is felvetette, hogy az egyszerűsítés veszélyes: bármit is rejt el a Google a weboldalak teljes címéből, azzal csak újabb eszközt ad a csalók kezébe ahhoz, hogy két weboldal címét hasonlónak tüntessék fel.

Úgy tűnik, mára így látja a Google is, erre utal legalábbis az Android Police által észrevett dokumentum, amelyben a vállalat egyik vezető szoftvermérnöke azt írja, a webcímek megjelenítésén egyszerűsítő változás nem járt semmilyen előnnyel, így inkább visszacsinálják azt.

A Chrome 91-es verziójában már csak a webcím legelején lévő – a weboldallal történő titkosított kommunikációra a zöld szín mellett szöveges formában is utaló – „https://” rész van elrejtve a felső sávban.

Forrás: HVG

Friss