Tippek

Ha valaki sokat játszik neten, ezekre kell nagyon odafigyelni

A pandémia miatti lezárások csak fokozták a trendet, világszerte egyre több az online játékos. A kiberbűnözők is igyekeznek a saját hasznukra fordítani ezt a trendet – figyelmeztet a Kaspersky.

Tavaly tavasszal a Kaspersky kutatói megállapították, hogy jelentősen megnőtt az antivírus-szoftverek által észlelt olyan weboldalak száma, amelyek népszerű játékok és platformok nevének álcája alatt valójában kártevőket terjesztettek: 2020. áprilisában a blokkolt átirányítások napi száma 54 százalékkal nőtt 2020. januárjához képest. Az ilyen helyről kiinduló webes támadások száma tavaly novemberre érte el a csúcsot, de a kiberbiztonsági cég szerint a játékos téma idén is népszerű módja a vírusok terjesztésének.

A tavalyi évhez hasonlóan a csaliként használt legnépszerűbb játék idén tavasszal is a Minecraft volt, de a Counter Strike: Global Offensive és a Dota esetében is rengeteg támadást regisztrálnak.

A játéktémát kihasználó kártékony linkekbe rejtett leggyakoribb fenyegetések különféle trójai vírusok voltak (kártékony fájlok, amelyek segítségével a kiberbűnözők az adatok törlésétől és blokkolásától a számítógép működésének megszakításáig bármit megtehetnek). A malware-t ingyenes verzióknak, frissítéseknek, népszerű játékok bővítményeinek, valamint csaló programoknak álcázták.

A Kaspersky szakértői szerint az alábbi tanácsok megfogadása sokat segít abban, hogy biztonságban maradjanak a játékosok.

  • Az erős jelszó mellett ahol csak lehet, használjon kétlépcsős hitelesítést (2FA) a videójátékos fiókjok védelméhez.
  • Óvakodjon a videójátékok kalózváltozataitól, mivel ezek a kiberbűnözők kedvenc csalijai közé tartoznak. Biztonságosabb a játékokat hivatalos oldalakról beszerezni, és érdemes kivárni az akciókat – elég gyakran vannak ilyenek.
  • Használjunk neves, erős, megbízható biztonsági programot, amelyik nem lassítja le a számítógépet játék közben.
  • Óvakodjon az ismeretlen játékosoktól érkező gyanús felkérésektől. Érdemes alaposan ellenőrizni a weboldalt, ahová az e-mailben kapott link irányít át, valamint a megnyitandó fájl kiterjesztését is.
  • Lehetőleg ne kattintson külső oldalakra mutató hivatkozásokra a játékchatben, és alaposan ellenőrizze le minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér, hiszen lehet, hogy az oldal hamis.
  • Mindig legyünk résen és mindig gyanakodjunk, ha furcsa üzenetet kapunk.

Forrás: HVG

Friss