Tippek

Az Apple-nek van egy ötlete, hogyan küldjünk pénzt a zenészeknek

Érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a jogdíjakkal, amikor egy DJ mixel össze sok számot, néha olyan ügyesen, hogy szinte fel sem lehet ismerni az eredeti előadót. Az Apple Music a Shazamot hívta segítségül a megnyugtató válaszhoz.

Nehéz kérdés az alkotók díjazása a zenei streaming esetében, viszont még problematikusabb a kérdés, ha a DJ-k által lejátszott mixekre gondolunk. A legtöbb DJ rövid zenei részeket használ, olykor több elemet játszik le egyszerre, esetleg olyan finoman építi be ezeket, hogy sokan észre sem veszik. Azonban – jelentették be a hétvégén – az Apple Musicnál megtalálták a megoldást, a már több éve az Apple tulajdonában lévő Shazam dalfelismerő szolgáltatás technológiáját bevetve.

Idáig egyébként nem használta ki az almás cég a Shazamban rejlő lehetőségeket, pontosabban csak arra használta, amit a dalfelismerő amúgy is kínált. Most viszont változik ez: a Shazam algoritmusát fogják használni az Apple Music egyre hangsúlyosabb részévé váló DJ-mixekhez. Azonosítanák a mixekben használt eredeti zenéket, és ennek alapján osztanák meg a streaming-jogdíjakat a DJ-k, a kiadók és az előadók között, bár konkrét százalékról nem adott felvilágosítást az Apple.

A cég úgy gondolja, hogy ezzel az újítással is rá tudja majd venni a DJ-ket, hogy preferálják az Apple Musicot, ugyanis ezen bizonyosan nem fognak szerzői jogi bonyodalmakba ütközni.

„Együtt dolgozunk a DJ-kkel és a DJ-mixeket bemutató fesztiválokkal, klubokkal, promóterekkel, kurátorokkal és független kiadókkal annak biztosítása érdekében, hogy méltányos kompenzációt kapjanak”

– áll az Apple Music közleményében. Az újítás bevezetés részeként kiemelik a webhelyen már megtalálható több ezer mixet, köztük az olyan népszerűeket, mint a Honey Dijon, a Funk Flex vagy a Boiler Room.

Friss